Djupsjølia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Djupsjølia er en liten bygd som ligger noen kilometer øst for Røros. Bygda ligger ved Djupsjøen som har en stor bestand av sik. Djupsjøen ble tungt forurenset etter at flotasjonsverket ved Storwartz kom i drift i 1926. Derfor var sjøen i en lengre periode mindre egnet for maritimt liv. Grunnlaget for den første bosettingen i Djupsjølia var hovedsakelig den kort arbeidsveien til gruvene i Storwartz området.

I dette området finner man den eldste gruven i Røros-området fra 1644, Lossuius-gruva.

I Djupsjølia finner man Sør-Trøndelags høystliggende gård, Pantslåtten 840 moh. Her var det gårdsdrift fram til 1985.

Under de svenske herjingene i 1678, hvor Bergstaden Røros ble brendt ned slo svenske tropper leir ved gården Djupsjølia.

Våren 1940 gikk norske og tyske tropper i kontakt ikke så langt unna Djupsjølia. I nærheten av Djupsjølia ved Rauhåmmåren hadde tyskerne under andre verdenskrig skytefelt.

Djupsjølia Ungdomslag ble stiftet i 1909, og det finnes rike arkiver etter hvordan foreningslivet har vært i bygda de siste hundre år. Dette materialet er i dag gjort tilgjengelig på www.djupsjolia.no [1] Arkivert 16. juni 2021 hos Wayback Machine. sammen med en mengde andre relaterte artikler og bilder.