Hauge (Gloppen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hauge (Gloppen)
Indre Hauge med Karnilshaugen i 2007, sett fra fjorden.
Foto: C. Hill
LandNorges flagg Norge
Kart
Hauge (Gloppen)
61°47′18″N 6°11′14″Ø

Hauge er en gård i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. Gården ligger på nordsiden av Gloppefjorden, vest for den gamle storgården Austrheim, og kommunesenteret Sandane. Videre mot vest ligger gården Gloppestad. På gården ligger et av kommunens markante landemerker, Karnilshaugen, Vestlandets største menneskebygde tinghaug,[1] og blant de ti største haugene i Norden. Den store tingaugen gir etter all sannsynlighet opphav til gårdens navn.

Gården ble en gang på 1500-tallet delt i to gårder, Ytre Hauge og Indre Hauge. I senere tid ble disse igjen delt, og er nå seks aktive bruk og tre-fire småbruk. Europavei 39 krysser gården øst-vest nord for brukene mot skogen og Fjellbygda.

I lia over gården ligger et mindre utskilt bruk med navnet Haugeli. Til gården hører stølen Haugsstølen som ligger like under skogsgrensen mot fjellet i nord. Over stølen på 862 moh ligger fjellet Haugsvarden, navngitt etter gården Hauge.

Tidlig beboelse[rediger | rediger kilde]

Så tidlig som ved eldre jernalder antas det at en rekke gravhauger, eller tinghauger ble laget på nordsiden av Gloppefjorden. Det antas å ha vært minst ti større gravhauger i tilknytning til storgården Hauge. Foruten den store Karnilshaugen, skal en annen haug i området hatt en diameter på 37 meter. Omtrent på samme tid, eller noe senere, skal det ha vært storgard på Vereide. Nordsiden av fjorden ligger solrikt vendt mot sørvest og er svært grøderik. En rekke gravhauger stod i forbindelse med storgården på Vereide.

Samlingen av store gravhauger på Hauge og flere på Vereide tyder på at nordsida av Gloppefjorden kan ha vært et religiøst sentrum. Haugene kan også tyde på at dette var et sted folk samlet seg til kulturelle tilstellinger og religiøse handlinger.

Kjente personer fra Hauge[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Hauge, andre betydninger og personer

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ nordfjordhistorie.no: Arkivert 24. juli 2011 hos Wayback Machine. Gravhaugane

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]