Bergen maritime videregående skole og Bergen maritime fagskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bergen maritime videregående skole og Bergen maritime fagskole
Motto«Med kurs for fremtiden»
LandNorge
TypeVideregående skole og Fagskole
Org.nummer874557692
Grunnlagt1853
Region/fylkeVestland
KommuneBergen kommune
ByBergen
BydelBergenhus
AdresseOdd Frantzens plass 6
5008 Bergen
EierVestland fylkeskommune
RektorTove Føsund
Elever407 (2021)[1] Rediger dette på Wikidata
Nettstedlbm.vgs.no (no)
Beliggenhet
Kart
Bergen maritime videregående skole og Bergen maritime fagskole
60°23′08″N 5°20′02″Ø
MS «Maritimen» brukes som skoleskip av Laksevåg og Bergen maritime vgs.

Bergen maritime videregående skole og Bergen maritime fagskole er en fylkeskommunal videregående skole og fagskole på Vestre Strømkaien i Bergen sentrum. Skolen ble 1. januar 2017 slått sammen med Bergen tekniske fagskole, og den sammenslåtte skolen har fått navnet Fagskolen i Hordaland. Fra høsten 2020 blir skolen også slått sammen med Laksevåg videregående skole. Navnet på den nye skolens videregående del blir Laksevåg og Bergen maritime videregående skole. Både denne og fagskolen skal på sikt samlokaliseres i et nytt bygg på Laksevåg som er under prosjektering.

Tilbudene på videregående nivå gjelder programområdene elektrofag (automatisering og elenergi) og teknikk og industriell produksjon (brønnteknikk, industriteknologi og maritime fag), som leder til fagbrev som matros, motormann, bore- og brønnoperatør, elektriker, automatiker, serviceelektroniker, kulde- og varmepumpeoperatør eller industrimekaniker.

Tilbudene på fagskolenivå er to-årige NOKUT-godkjente heltidsutdanninger i fagretningene maritime fag, med fordypninger i maskinoffiser og dekksoffiser på ledelsesnivå, og petroleumstekniske fag med fordypninger i boreteknikk (oljeboring) og havbunnsinstallasjoner (subsea).

Skolen har også en kurs- og oppdragsvirksomhet (KOV) innenfor skolens virksomhetsområder, som har som formål å styrke skolens budsjetter, kontakter med næringslivet og personalets kompetanse. KOV skal ha DNV-sertifisert kvalitetssystem og være godkjent av relevante tilsynsmyndigheter.

Videregående tilbud[rediger | rediger kilde]

Skolen har endret navn til Laksevåg og Bergen maritime videregående skole.

Vedtatt utdanningstilbud for skoleåret 2023-2024:[2]

Trinn Utdanningsprogram
Vg1 Bygg- og anleggsteknikk
Vg2 Betong og mur
Vg2 Tømrer
Vg1 Elektro og datateknologi
Vg2 Automatisering
Vg2 Elenergi og ekom
Vg3 Automatiseringsfaget
Vg3 Maritim elektriker
Vg1 Teknologi- og industrifag
Vg2 Brønnteknikk
Vg2 Kjemiprosess- og laboratoriefag
Vg2 Maritime fag

Skolen tilbyr også elektrofag med studiespesialisering på 3 år.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Bergen by startet sitt første tilbud om utdanning ved offentlig navigasjonsskole i 1684. Dette tilbudet ble beholdt fram til 1820, og ble omtalt som «den største navigasjonsskole i norden».

I 1853 oppsto det etter mange års fravær en ny offentlig navigasjonsskole i Bergen. Denne ble kalt Bergen sjømannsskole og flyttet inn i eget bygg på Nordnes i 1904.

Maskinistutdanning ved Bergen maskinistskole har vært et offentlig skoletilbud siden 1885 og ble da startet opp i Bergen tekniske skoles lokaler. Maskinistskolen tok senere i bruk eget skolebygg på Nygård i 1928 og flyttet ennå en gang til Nygårdstangen i 1978.

I 1983 ble Bergen maskinistskole og Bergen sjømannsskole slått sammen til Bergen maritime videregående skole. I 2007 ble skolen organisert i to separate enheter Bergen maritime videregående skole (BMV) og Bergen maritime fagskole (BMF), og skiftet da navn til Bergen maritime videregående skole og Bergen Maritime fagskole.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fra «Vuggende Vågen» til de store verdenshav. Maritim utdanning i Bergen 1600-2003 – Anders Bjarne Fossen og Egil Ertresvaag ISBN 82-7128-372-3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]