Norges Olympiske Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norges Olympiske Museum
Multimedia-presentasjon av hoppbakkene på Lillehammer er midtpunktet i Norges Olympiske Museum. Foto: Sarah Clarke / Mather & Co.
StedMaihaugen, Lillehammer
MuseumsdirektørJostein Skurdal
Etablert1997
Åpnet27. november 1997[1]
Kart
Norges Olympiske Museum
61°06′44″N 10°28′40″Ø
AdresseMaihaugvegen 1, 2609 Lillehammer
Nettstedhttp://eng.ol.museum.no/

Norges Olympiske Museum er et museumLillehammer, som tar for seg historien om de olympiske leker både i antikken og i moderne tid, med størst fokus på vinterlekene i Oslo i 1952 og Lillehammer i 1994. Olympiske høydepunkt presenteres gjennom interaktive installasjoner, multimedia-presentasjoner og historier knyttet til originale gjenstander. I tillegg til den faste utstillingen viser også museet temporære utstillinger med tema knyttet til idrettshistorie og sport. Paralympics og Ungdoms-OL har egne seksjoner i museet.

Museet holder til på Maihaugen og er en del av Stiftelsen Lillehammer museum.

Det nye OL-museet på Maihaugen, Lillehammer, har blitt en fantastisk gjennomgang av stolte norske olympiske øyeblikk og historie. Veldig hyggelig for meg å samle alle mine olympiske medaljer i denne historiske rammen. Man blir ydmyk av å bli vist frem blant alle disse norske storheter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Norges Olympiske Museum ble opprettet 10. mai 1995 av Norges Idrettsforbund, Lillehammer kommune, Oppland fylkeskommune, Maihaugen, Olympia Utvikling og Troll Park. Museet ble offisielt åpnet av Kong Harald og Dronning Sonja den 27.11.1997 i Håkons Hall i Olympiaparken på Lillehammer. Museet ble flyttet til sin nåværende plassering på Maihaugen i 2016.

Museet var opprinnelig organisert som en privat stiftelse. I 2006 ble museet konsolidert med Maihaugen som innebar at Maihaugen fikk driftsansvar for museet og arbeidsgiveransvar for de ansatte. I forbindelse med konsolideringen endret stiftelsen navn til Norges Olympiske Samlinger med styrerepresentanter fra Lillehammer kommune, Oppland fylkeskommune og Norges Idrettsforbund og Olympiske komité.

Museet markedsføres fremdeles under navnet Norges Olympiske Museum.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norges Olympiske Museum. OL-museets historie. Besøkt 16. februar 2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]