Austrheim kirke (Gloppen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For kirken i Austrheim kommune i Hordaland se Austrheim kirke
Austrheim kirke (Gloppen)
OmrådeGloppen
Byggeår1100-tallet
EndringerKirken ble nedlagt en gang mellom 1630 og 1686
KirkegårdTrolig tett ved kirken (24 x 18 meter)
Arkitektur
PeriodeRomansk
Teknikkstavkirke ?
ByggematerialeTre
Mål12 x 4,5 meter (ca)
Kirkerommet
AlterEn lerretsduk
Beliggenhet
Kart
Austrheim kirke
61°47′12″N 6°11′34″Ø

Austrheim kirke (Austrheim kyrkje) var en sognekirke bygget i tre plassert på gården Austrheim i Gloppen kommune. Byggeår er ikke kjent, men kirken er nevnt i «Munkelivsjordboken» som har sine kilder i verk og nedtegnelser fra før år 1175.[1] Kirken antas derfor å være bygget på 1100-tallet, kort tid etter byggingen av Vereide kirke, som er kommunens eldste.

Historie[rediger | rediger kilde]

Minneplaten på steinen etter kirken.

Det antas at kirken var en høyendekirke siden gården tilhørte en storbonde. Kirken var av tre og ifølge NRKs fylkesleksikon for Sogn og Fjordane kan den ha vært en stavkirke.[2] Kirken hadde nok ikke vinduer. Lite vites om sogneprester tilhørende kirken, men i jordboken, kalt Bergens (Bjørgvin) Kalvskinn fra 1303 nevnes presten «sira Steinar» (sir Steinar, eller herr Steinar), og i et bispebrev datert 1308 nevnes Stenare de Austræim (Steinar til Austrheim). Rundt 1310 blir Austrheim kirke lagt under sognepresten i Gimmestad kirke av økonomiske grunner.[1]

Til kirken sognet personer fra gården Eide i øst til Gloppestad mot vest, samt gårdene i Fjellbygda.[1]

Lite finnes av informasjon om kirken før den dukker opp i skattelista fra 1563 og med et resultat på 15 tønner med havre og 2 1/2 tønne bygg i Bergens Bispearkivs jordebok fra 1598. Dette året hadde kirken også 4 eller 5 kyr. Fra 1624 ble kirken lagt under Vereide kirke, og i 1631 synes Austrheim kirke å bidratt med 19 1/2 riksdaler til restaurering av Vereide kirke. I 1624 hadde kirken en kalk og en disk av tinn, begge skal ha vært svært gamle, samt to slitne messehagler og en messeserk, en lerretsduk til alteret en messinglysestake. Eide kapell lå under denne kirken. I liste over kirkene fra 1824 er det nevnt at Østrøms Kirche var «øyda», og at gods og verdier ble lagt til Vereide kirke. Trolig stod koret igjen på Austrheim, og ble en tid brukt til kapell for gravplassen der.[1]

Hva det skyldes at Austrheim kirke ble avviklet vites ikke sikkert, men økonomi, befolkningens behov og ikke minst tilgangen til Vereide kirke kan ha vært avgjørende. I reformasjonstiden ble flere kirker nedlagt, også kapellene på Eide og Vereide ble borte. Brukerne på Austrheim løste omsider ut kirkegodset, og jorden ble tatt under skifte 18361938, kirkens fjellbeiter ble skiftet til brukerne i 1888.

Ifølge Jakob Aalands bok «Nordfjord. Dei einskilde bygder» mente lokalbefolkningen at kirken først ble flyttet til prestegården på Vereide som bispestue. Deretter, mot slutten av 1960-tallet ble den flyttet til gården Holvik overfor kommunesenteret Sandane av lensmann Lund.

I 1940 kom bonden Anders Austrheim over et bruddstykke av et gammelt steinkors under pløying. Dette gav utgangspunkt for utformingen av korset på minneplaten for kirken. Den lokale kunstneren Petter Eide stod for modellen til minneplaten (derfor initialene «PE» på minneplaten), (se bilde).

Biskop Jacob Neumann fant i 1892 merker etter både kirketomt og kirkegård. Han fant at kirketomten var 20 × 8 alen og kirkegården var 40 × 30 alen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d John Austrheim (desember 1986). «Austrheimskyrkja (Kirkia á Austreimi)». Luren (av Austrheim Ungdomslag): 8. 
  2. ^ «Austrheimkyrkja». nrk.no. Besøkt 20. november 2011. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]