Midtåsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Villa Midtås
Fasaden mot sør, fotografert fra parken
Generelt
StedSandefjord
Byggeår1931-34
Endringer1950-årene, 1960
Arkitektur
Periode«Neddempet funksjonalisme»[1]
ArkitektArnstein Arneberg
TeknikkMur
MaterialeRød teglstein
Mål1200 [1]
Interiør
DekorGobeliner og tapisseriene
Beliggenhet
Kart
Midtåsen
59°08′32″N 10°13′03″Ø

Villa Midtås i Sandefjord var hjemmet til skipsreder Anders Jahre og hans familie. Hans første kone Dagny Brun Jahre var datter av lensmannen i Sandefjord og døde i 1940 av sykdom. Han giftet seg på ny i 1946 med Bess Fredie Børresen fra Tronstad Bruk i Finnemarka i Lier og hun bodde der fram til sin død 9. juni 2006. Anlegget består av et hovedbygg, portnerbolig og ombygd drivhus samt hage/park med skulpturpaviljong. [2]

Hovedbygg[rediger | rediger kilde]

Inngangspartiet mot nord, med deler av den ombygde sidefløyen mot øst, herunder inngangen til denne

Hovedhuset ligger på en 60 mål stor tomt med tilhørende parkanlegg. Huset ble bygget i 1931-34 og omgjort/påbygget i midten av -50 årene og ferdigstilt ved innvielsen av «Arnebergstuen» i 1960. Eiendommen er tegnet av Arnstein Arneberg som regnes som en av 1900-tallets fremste arkitekter. Salongene er rikt utsmykket og har utsikt til parkanlegget, Sandefjord og innseilingen til havnen.

Eiendommen er anlagt både for representasjon og som bolig for Anders og Bess Jahre. I hovedfløyens første etasje er det stuer for representasjon, Jahres arbeidsrom, kjøkken samt garderober og toaletter for gjester.

Bygningen var opprinnelig i en L-form med en hovedfløy i to etasjer og en sidefløy i en etasje. Sidefløyen var opprinnelig stall. På slutten av 1950-årene ble sidefløyen påbygd med en etasje. I den omgjorte/påbyggede fløyen mot øst ligger bl a «Onassis-suiten», som fikk navnet etter at Aristoteles Onassis var første gjest som overnattet her. Andre kjente gjester var Jussi Björling, Maria Callas, sjahen av Persia og norske og svenske kongelige, blant dem kong Olav V og Carl XVI Gustav av Sverige.

Hovedfløyen ble i 1960 forlenget mot øst med en festsal kalt «Arnebergstuen» i anledning av Jahres 70-årsdag året etter. «Arnebergstuen» ligger lavere i terrenget enn hovedbygningen og nås via en liten trapp fra spisestuen. Den store takhøyden, dekoren og møbleringen gis rommet et monumentalt preg. Rommet utforming ble bestemt av de fire store tapisseriene som henger i salen.[3]

Det mest kjente værelset i huset for offentligheten er trolig Anders Jahres kontor, hvor han angivelig skal ha brent regnskapspapirer i peisen for å unndra disse fra skattemyndighetene.

Det ble lagt ned mye arbeid i interiøret og dekoren, både i form av tapisseriene, glassmalerier og de malte dekorasjonene, samt i eksteriøret på fasaden ved inngangen. Motivene er både fra mytologi, dels er de allegoriske og dels er de hentet fra Jahres egne virksomheter.[3]

Parken[rediger | rediger kilde]

Også parken er planlagt av Arneberg med rette plener, symmetrisk opparbeidete bed og bassenger i en akse mot Sandefjordsfjorden. Denne er etter franske forbilder. Fra sørenden av hagen er det utsikt over fjorden og byen. Ved huset inngangsside, mot nord, er parken anlagt som engelsk landskapshage.[3]

Midtåsen skulpturpaviljong[rediger | rediger kilde]

Midtåsen skulpturpaviljong ble åpnet i 2009. Det er et utstillingslokale med 12 marmorskulpturer av Knut Steen beliggende vest for hovedbygningen. Bygningen er tegnet av arkitekt Svein Lund i Lund Hagem Arkitekter. Bygget ble tildelt utmerkelsen Betongtavlen i 2011. Det er oppført i lys betong, og med et tak av glass. Paviljongen er åpen for publikum hver dag, hele året.

Midtåsen skulpturpaviljong inneholder skulpturer av Knut Steen.

I tillegg til skulpturene i paviljongen er det også fire bronseskulpturer av Knut Steen plassert rundt i landskapet i parken.

Fredning[rediger | rediger kilde]

Portner/sjåførboligen ved gårdplassen er en del av det fredede anlegget. Bygget har garasje i første etasje (med innkjørsel fra baksiden) og bolig/oppholdsrom for besøkende privatsjåfører i andre etasje

Etter Bess Jahres død ble eiendommen lagt ut for salg, og eiendommen ble vedtaksfredet av Riksantikvaren som et kulturminne[2] slik at den skulle beholde sitt særpreg gjennom arkitektur og interiør/eksteriør. Fredningen av hagen har til hensikt å sikre helheten av gårdsplassen med port og sjåførbolig, prydhagen med trapper, bassenger og terrasser/parterrer på sørsiden av huset, den engelske landskapshagen nord for bygningskomplekset, innkjørsel og port.[2]

Dagens bruk[rediger | rediger kilde]

Sandefjord kommune, Vestfold fylkeskommune og Anders Jahres Stiftelse kjøpte eiendommen for 40 millioner kroner etter en budrunde.

Eiendommen ble åpnet for publikum 23. juni 2007, og underetasjen av fløyen mot øst er nå innredet til kurs/konferanselokale. Villa Midtås leies i dag ut til arrangementer og konferanser. Kurs- og konferansedelen har kapasitet til 40 personer. Daglig leder på Midtåsen er pr. 2012 Henriette Myhre Hagelund.

Den store parkliknende eiendommen med et rikt dyreliv og planteflora er åpen for publikum hver dag og kan brukes som rekreasjonsområde. Hovedhuset har visninger med guide på oppsatte dager for publikum.

Første og tredje sesong av TV 2-serien Forræder ble spilt inn i bygget.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Midtåsen Arkivert 21. april 2012 hos Wayback Machine. Sandefjord kommune
  2. ^ a b c «Midtåsen - Villa Midtås» Arkivert 21. desember 2013 hos Wayback Machine. Riksantikvarens kulturminnebase
  3. ^ a b c «Villa Midtås» Arkivert 20. desember 2013 hos Wayback Machine. Vestfold fylkeskommune
  4. ^ Haglund, Philip (16. september 2022). «Dette er den elleville historien til «Forræder»-villaen». Nettavisen (norsk). Besøkt 2. oktober 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]