Eidsvoll bygdetun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eidsvoll bygdetun
Kart
Eidsvoll bygdetun
60°20′02″N 11°11′50″Ø

Småbruket Klokkerenga, en del av Eidsvoll bygdetun.
Oppsalbygningen.
Symaskin i en av bygdetunets bygninger

Eidsvoll bygdetun er et museum på Hammerstad i Eidsvoll. Tunet består av 29 bygninger som viser et bygdesamfunn fra 1700- og 1800-tallet. Eidsvoll bygdetun ble etablert av Eidsvoll museumslag i 1950 og overdratt til Eidsvoll kommune i 1970. I dag er Eidsvoll bygdetun, sammen med Okkupasjonsmuseet, Feiring jernverk, Carsten Ankers lysthus, St. Pauls gruve og Bodinsmia en del av Eidsvoll museum, som igjen er en avdeling av Akershusmuseet.

Da museet ble opprettet var det med utgangspunkt i småbruket Klokkerenga. Gården står fortsatt på sin opprinnelige plass, men ble tilbakeført til slik en mener den kan ha vært inntredet rundt 1800. Noen av uthusene er nyere.

Klokkerenga familien finnes med mange medlemmer men den er døpt om til klokkerengen. Klokkerengen holder til like under bygdetunet.

Museet fikk etter hvert utvidet sitt areal med noe jord fra en naboeiendom, og flere gårder ble flyttet dit. Nå består friluftsmuseet av storgården Oppsal,Tømte gård, husmannsplass og seter i tillegg til Klokkerenga, kafebygning og Landhandleri. Bygdetunets venner er aktivt med i driften av museet.

På friluftsmuseets område ligger også Okkupasjonsmuseet, som åpnet i 1995. Det ble laget og drives delvis av Eidsvoll forsvarsforening.