Damefallet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Damefallet om vinteren
Damefallet om vinteren
Damefallene sett fra krysset Sognsveien/Carl Kjelsens vei/Kongleveien. Veien midt på bildet er Hamborgveien.

Damefallet (eller Damefallene) er en parkmessig trasé som danner en naturlig grenselinje mellom strøkene Nordberg og Sogn i Bydel Nordre Aker i Oslo. Det går rett nordover fra Ullevålsletta, på tvers av Nils Bays vei, opp forbi Konvallveien, Bregneveien, Nordbergveien og Hamborgveien, og ender til slutt oppe ved krysset Sognsveien/Carl Kjelsens vei/Kongleveien. Damefallet muliggjør dermed et «sammenhengende grøntdrag fra Sognsvann til Ullevålsletta».

Navnet Damefallet har sitt opphav tidligst fra 1880-årene, og hentyder til et vanskelig passerbart bekkefar som lå i bunnen av en skiløype som den gang gikk fra Sognsvann via Sogn gård og ned til Ullevålsletta.[1] Fremdeles er Damefallet en viktig adkomståre til Nordmarka for mange mennesker i området, men fremstår i dag som et klart definert og sammenhengende grøntdrag gjennom villabebyggelsen som ble dannet på 1920- og 1930-tallet. Årsaken til dette finnes i arkitekt Kristofer Langes vinnerforslag "Solgryten", som ble lagt til grunn for utbygging av området Sogn haveby. Damefallet utgjorde et viktig element i Langes forslag, som i første rekke var særpreget av terrengtilpasset bebyggelse og veistruktur, samt prioritering av parker og grøntområder.

Damefallet eies delvis av de private grunneierne langs Damefallet, delvis av Oslo kommune, og er en del av den kommunale turvei B7.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johan L. Stang (1980). Sogn - en del av Oslo. Oslo: Bydelsutvalg 34 - Sogn/Tiden norsk forlag. s. 94. ISBN 82-10-02012-9. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]