Storo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den italienske kommunen se Storo (Italia)
Storo
Basisdata
BydelBydel Sagene, Bydel Nordre Aker
KommuneOslo
Grenser tilNydalen, Sandaker, Grefsen
NavnebakgrunnGården Store O
Beliggenhet
Kart
Storo
59°56′42″N 10°46′38″Ø

Storo er et bolig- og næringsstrøk helt nord i bydel Sagene i Oslo (det regnes som ytre, og ikke indre by). Deler av stedet ligger også i Bydel Nordre Aker.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den opprinnelige gården «Oo» (nevnt 1279) var etter navnet å dømme en av de eldste i Oslo. Den har sitt navn fra norrønt ó, en sideform av á (elv, her sannsynligvis Akerselva). Gården ble delt ca. 1550 i «Storo» og «Lillo». Gårdstunet på Storo lå like vest for Storokrysset, på det som i dag er Vitaminveien 2, i krysset mellom Vitaminveien og Grefsenveien 48.

Nyegaard & Co (Nyco) flyttet til nytt syv-etasjers nybygg i Nydalen (1940).[1] Tilstedeværelsen i Nydalen /Storo-området førte til at Oslo kommune ga veien ved siden av Nycoveien i 1953.

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

Storo avgrenses av Birch-Reichenwalds gate og strøket Sandaker i sør, Ring 3 (med navn Rolf Wickstrøms vei og Storoveien på denne strekningen) og strøket Grefsen (på andre siden av ringveien) i øst, og Nydalen i vest og nord.

Strøket i dag[rediger | rediger kilde]

I området ligger kjøpesenteret Storo Storsenter (åpnet 1984, senest utvidet og oppgradert i 2010). Det er generelt mye næringsvirksomhet i området, etterhvert også en del boliger. Strøket omkranses av strøk prega av bolighus: i nord småhusbebyggelsen på Grefsen, i sør blokkbebyggelsen på Sandaker og Søndre Åsen.

Trafikk- og transportmessig er Storo et knutepunkt i denne delen av Oslo. Storo stasjon betjenes av T-banelinjene 5 og 4. Det er dessuten mange trikkelinjer og en del busslinjer som stopper på Storo bru. Med tanke på privatbiltrafikk danner Ring 3 strøkets grense i nord. Storokrysset er en avkjørsel av denne ringveien. Gjøvikbanen har en stasjon like i nærheten - den såkalte Grefsen stasjon, som tross navnet ikke ligger på Grefsen. Grunnen som stasjonen står på har historisk vært knytta til gårdene Storo, Nordre Åsen og Sandaker. I dag er området imidlertid skilt fra Sandaker og Søndre Åsen med Gjøvikbanen, og fra Nordre Åsen med Ring 3. Stasjonen har derfor tettest forbindelse med Storo nå.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nycomed og farmasoytisk forskning Arkivert 19. oktober 2007 hos Wayback Machine. fra teknisk museum

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • nab.no - fra steinalderen til storo