Hald (bygning)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hald (bygning)
LandNorge
StedMandal
Kart
Kart
Hald
58°02′09″N 7°26′52″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted

Hald er navnet på en eiendom i Mandal i Agder, med adressen Halseveien 37.

Bygningene[rediger | rediger kilde]

På eiendommen ligger et bygningskompleks som består av ett midtre bygg og to fløyer.

Bygget i midten ble opprinnelig oppført rundt 1795 i Eikvåg utenfor Farsund, og kaltes der «Krohns hus». Rundt 1897 flyttet Jens Bugge denne bygningen til Mandal.[1]

De to fløyene er også flyttet til den nåværende plassering fra andre steder. Den vestre fløy var opprinnelig et eldre hus i bydelen Malmö i Mandal. Den østre fløy var et eldre hus i Kleven i Mandal, bygget omkring 1750.

Hald er rikt utsmykket. Hovedinngangen i midtre bygg har en dør i senrokokkostil. I venstre fløy finnes et utskåret og dekorert tak i renessansestil med 42 utskårne hoder. Hodene er alle forskjellige og symboliserer blant annet sorg, glede, mismot og fortvilelse. Også østre fløy har en inngangsdør i rokokkostil, en flott utsmykket forhall og den severdige «blåsalen».

I 1939 kjøpte Halse og Harkmark kommune stedet. Fra 1946 og til 1986 var Hald eid av Den norske Santalmisjon for deretter å gå over i privat eie. I 1988 kjøpte Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag stedet. Idag har skolen Hald Internasjonale Senter lokaler her. Om sommeren brukes stedet som pensjonat i regi av Hald pensjonat og konferansesenter.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Krohns hus». www.loshavnsidene.net. Besøkt 24. august 2023. «I uthavnen Eikvåg ved Farsund er det i de senere år blitt atskillig færre innbyggere, og antallet hus har også minket sterkt. Lokalkjente vil kunne vise grunnmurer og rester av murer til flere hus, men få kjenner til hvem som har bodd der. | Alle vet dog hvor "Krohns murer" er, og de eldre husker enda "Krohns hus" som før siste århundreskifte ble revet og flyttet til Mandal av skipsreder Bugge. Det danner nå midtbygget i bygningskomplekset Hald like utenfor Mandal. | I Eikvåg sto huset helt nede ved sjøen med en brygge lagt opp foran og med fasaden mot havnen i Eikvåg. En stor trapp med jernrekkverk førte opp til den vakre hovedinngangen.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]