Egebakken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Egebakken
LandNorges flagg Norge
Kart
Egebakken
58°28′05″N 6°01′19″Ø

Egebakken (Eigebakken) er et byggefelt i Egersund, Eigersund kommune. Feltet ligger lokalisert ca. 3 km fra sentrum. Tilgrensende felt/områder er Bakkebø i nord, Lagård i sør, Slettebø og Holand mot øst og Langevannet mot vest (på andre siden av en topp).

Eigebakken er nevnt som en gård i O. Rygh: Norske Gaardnavne. Stedet var opprinnelig en utmark til gården Slettebø, og ble avdelt i begynnelsen av 1840-årene da datteren på gården giftet seg med Anders Andersen Ege fra Litle Ege. Det er trolig at han oppkalte den nye gården etter hans farsgård Litle Ege, som var en av to gårder på Ege i Eigersund kommune.

Eige eller Eigebakken har ikke tidligere vært brukt i skriftlig form, og navnet har nok blitt forandret av språkkonsulenter i departementet i nyere tid. Familienavnene og gårdsnavnene brukes bare uten ei-form. I muntlig tale, på dialekt i «gamle dager», har til tider ei-lyden blitt brukt, uttale: Eigje/Eigjebakken.

Enkelte kunstkjennere vil forbinde navnet Egebakken med kunstneren Egil A. Egebakken, født 18. januar 1943. Nevnte kunstner bor nå i Asker, men han stammer fra Egebakken i Egersund.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]