Flekkefjord kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flekkefjord kirke
OmrådeFlekkefjord
BispedømmeAgder og Telemark bispedømme
Byggeår1833
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken. Denne er nå ikke i bruk, men har noen få eldre graver og nyere minnesmerker. Kirkegårdene ligger i Sundslia og på Søyland. Den tidligere kirkegården på Sundesiden av elva er i ferd med å gjøres om til parkområde.
Arkitektur
Periodeempire
ArkitektHans Ditlev Franciscus von Linstow
ByggematerialeTre
Beliggenhet
Kart
Flekkefjord kirke
58°17′46″N 6°39′43″Ø
Flekkefjord kirke på Commons

Flekkefjord kirke er en åttekantet kirke fra 1833 i Flekkefjord i Agder, oppført etter tegninger av slottsarkitekt Hans Ditlev Franciscus von Linstow.

Byggverket er i tre og har 650 plasser. Kirkerommet er preget av empirestil, med gallerier i to etasjer langs fem av veggene. Altertavlen er et gullkors i en bue, flankert av søyler som bærer en gavl. Både den og prekestolen er fra 1938 og tegnet av Linstow. Dagens orgel er bygget spesielt for Flekkefjord kirke ved Marcussen & Sønners orgelbyggeri i Aabenraa i Danmark, og sto klart i 1983. Orgelet har 24 stemmer og fasaden er i empirestil tilpasset kirkens interiør.[1] Linstow laget særskilte tegninger til Flekkefjord og omtales som mer interessante enn de øvrige Linstow-kirkene i landsdelen.[2]

Flekkefjord kirke, interiør 2009
Søyland gravkapell

To gravkapeller sogner under kirken: Sundslia kapell og Søyland kapell. Søyland kapell er tegnet av arkitektene Thilo og Bjørn Schoder.[3] Tegningene til kapellet var ferdig 29. oktober 1959, før tegningene til Ishavskatedralen i Tromsø var klar i februar 1960. Disse to kirkebygningene har likhetstrekk, men er tegnet av ulike arkitekter, ettersom Jan Inge Hovig er arkitektene til "Ishavskatedralen".

Adkomst til stedet er via fylkesvei 44.

Tidligere kirker[rediger | rediger kilde]

Ifølge Lorentz Dietrichson var det kirke på stedet før 1460. Kirken som ble revet i 1790 kan ha vært fra middelalderen. Den forrige kirken på stedet var også åttekantet og ble oppført i 1790. Den skal ha vært svært lav under taket og uten særlig grunnmur. Rundt 1831 var både forbedring av den eksisterende og oppføring av ny kirke aktuelt. Den nye kirken ble oppført i løpet av 1832, mens den gamle ble revet samme år eller året før (kilden er uklar).[4] Prekestol og alter ble satt inn i den nye kirken. Den omkring 40 år gamle bygningen var også for liten for det raskt voksende folketallet. Kirken fra 1790 (andre kilder nevner 1783) hadde klokkene i en takrytter og et tilbygg for kor:[5]

Flekkefjord kirke i 1948, foto fra Nasjonalbibliotekets bildesamling

Denne kirke var oppført i 8-kantet form. Grunnen under kirken var så lav at bygningen sto nesten i jorden. Veggene var uforholdsmessige lave mot taket og husets bredde, og da der tillike var utbygning til koret og en annen til sakristiet, så gravdes der stedse steder hvor dråper nedrandt. Dessuten var vinduene få og små, hvorav fulgte at kirken var mørk, og galleriet som var oppført således at taket bar skrå utover det, hadde kun takvinduer til belysning. Loftet bares av 6 stokker som var stillet midt i kirken, og på det mot midt tilspissede tak sto tårnet hvori kirkens klokker hengte.

Sogneprest Rosenqvist[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. januar 2016. Besøkt 23. juli 2013. 
  2. ^ Hamran, Ulf (1981). Norges kunsthistorie. 4: Det unge Norge. Oslo: Gyldendal. 
  3. ^ Flekkefjord kommune juli 2015
  4. ^ Ebbemoe, E.Chr.: Flekkefjord og Nes kirke. I anledning av 100 års festen 25. januar 1933. Utgitt i Flekkefjord, 1933.
  5. ^ a b Ringard, Morten (1942). Flekkefjords historie. Oslo: Cammermeyer. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]