Finnsnes kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finnsnes kirke
OmrådeLenvik (–2019)
Senja kommune (2020–)
BispedømmeNord-Hålogaland bispedømme
Byggeår1979
KirkegårdI Finnfjordbotn, ca. 5 km fra kirken
Arkitektur
ArkitektNils Toft
TeknikkBetong og mur
ByggematerialeBetong og teglstein
Beliggenhet
Kart
Finnsnes kirke
69°13′53″N 17°59′03″Ø

Finnsnes kirke er en arbeidskirke fra 1979Finnsnes i Senja kommune, Troms fylke.

Byggverket er i betong og tegl og har 750 plasser, arkitekten bak er Nils Toft. Den stod ferdig i oktober 1979 og ble vigslet av biskop Kristen Kyrre Bremer.

Finnsnes kirke ligger i sentrum av Finnsnes like ovenfor Finnsnesvannet. Kirken er plassert på en haug, hvor dens konstruksjon følger det naturlige terrenget. Herfra er den godt synlig for folk nede i byen. Kirkens kor, eller front er konstruert i vinkel og har retning mot øst. Kirken ligger i nær forbindelse med en park og har ellers betydelig grøntareal.

Den er en arbeidskirke, hvor det for øvrig er kirkestue, menighetssal, ungdomsrom, barnehage, kontor og kjøkken. Dermed er den utstyrt med alt kirken som institusjon trenger. Kirken har 750 sitteplasser i form av flyttbare stoler.

Kirken er en sentralkirke hvor kirkeskipet er hevet over resten av kirkestrukturen. Organisert rundt kirkeskipet, som står som det sentraliserte plan, ligger det fløyer i varierende størrelse og høyde. Kirken består av geometriske former som står som individuelle flater, men på grunn skrålinjer og ulike vinkler i kirkens struktur gir den ett dynamisk helhetsuttrykk.

Kirketårnet

Kirketårnet ligger helt akter på kirken og er en baldakin konstruksjon, på denne måten skapes det luft og rom mellom flatene. Ser man tårnet fra luften danner det et kors.

Kirken har en massiv konstruksjon hvor veggene består av hvitmalt betong. Dette er dermed en stor del av konstruksjonsmaterialet. I tillegg er det brukt tegl og tre, hvor kirketårnet og vindusrammer er utført i svartmalt tremateriale. Det som er gjennomgående på kirken, men særlig på sidene, er bruken av lisene, som er et pilasterlignende fremspring i veggen. Vinduene står her som vertikale, avlange og udelte flater. De er organisert i jevne rekker hvor lisener skiller mellom dem. Dette skaper innrykk og uttrykk i kirkens vegg, og vinduene slipper store mengder med dagslys inn i kirken.

Inne i selve kirkeskipet skrår taket oppover i retning koret, som for utenom tårnet er det høyeste punktet på kirken. Selv om taket har en rekke tversgående takbjelker, er det to kolossale trebjelker som går i retning koret, som dominerer takkonstruksjonen. Fremme ved koret er det et avlangt glassmaleri fra gulv til tak. Dette omhandler Jesu dåp og er laget av Ulf Dreyer i 1985. Andre kunstneriske utsmykninger er en vevd altertavle av Randi Heitmann Hjorth fra 1981. Prekestolen er i tre og ble laget av brødrene Lindstrøm i 1979. Orgelet er levert fra Åkerman & Lund, kirkeklokker av Olsen Nauen i 1979. For øvrig er det utsmykninger også utenom kirkeskipet.

Kirken er konstruert med tanke på både estetikk og funksjon og kan knyttes opp mot funksjonalismen som var sentral som periode da kirken var bygd.

Orgel og kirkemusikk[rediger | rediger kilde]

Orgelet i Finnsnes kirke er levert av Åkerman & Lund og stod ferdig i 1982. Orgelet er 19 stemmer stort og er fransk-barokk inspirert. Intonatør av orgelet var Knut Kaliff. Kirken eier også to flygel, et cembalo, bandutstyr og flere piano.

Hovedverk Brystverk Pedal
Principal 8' Borduna 8' Subbas 16'
Rörflöjt 8' Principal 4' Flöjtbas 8'
Octava 4' Coppula 4' Octava 4'
Spetsflöjt 4' Flöjt 2' Fagott 16'
Traversflöjt 2' Quinta 1 1/3' I/P
Sesquialtera II Ters 1 3/5' II/P
Mixtur IV Cromorne 8'
Trompet 8' Tremulant
II/I

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]