Vereide kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vereide kirke
OmrådeGloppen
BispedømmeBjørgvin
ProstiNordfjord
Byggeår1100-tallet
EndringerReparasjoner/ombygginger i 1631, 1879 og 1967
KirkegårdRundt kirken (ikke lenger i bruk)
Arkitektur
PeriodeOpprinnelig romansk
TeknikkMur
ByggematerialeStein
TårnKlokketårn fra 1879. Spir med værhane
Skipenskipet
Kirkerommet
DøpefontKleberstensfont fra middelaleren
AlterAltertavlen er en katekismetavle fra 1604
Beliggenhet
Kart
Vereide kirke
61°48′28″N 6°08′29″Ø
Vereide kirke på Commons

Vereide kirke (Vereide kyrkje) er en langkirke, trolig bygget på 1100-tallet, i Gloppen kommune i Nordfjord, Vestland fylke.

Kirken var hovedkirke («fjordungskirke») i Nordfjord, og er den største middelalderkirken i Sogn og Fjordane med 460 sitteplasser. Kirken er i dag sognekirke for Gloppen. Kirken er ombygget slik at synlige spor av opprinnelige portaler og dekor er slettet.[1]

Det var 4 fjordungskirker i Firdafylke. I tillegg til Vereide, var det én på Eid og to i Sunnfjord (Kinn og Askvoll)

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Kirken er plassert ved Gloppefjorden nedenfor Vereideplatået på nordsiden av fjorden rundt 5 km vest for kommunesenteret Sandane. Fjordveien og båt var en vanlig tilkomstrute for bygdefolket, og strandlinjen ved kirken var tilrettelagt for å ta i mot kirkebåtene og færingene.

Datering[rediger | rediger kilde]

Vereide kirke ble trolig bygget på 1100-tallet, selv om årstall ikke er fastlagt. Kirken kan ha blitt utvidet i middelalderen, men de eldste delene kan trolig dateres til 1100-1200-tallet.[2] I 1967 ble kirken pusset opp og sogneprest Johnny Bakke lot kirkens byggeår bli satt til 1167, for å kunne kombinerte oppussingen med et 800-årsjubileum.

I forbindelse med en større oppussing av kirkens murer og tak i 1631, ble svartmalte monogrammer til den mektige futen og godseieren, Christen Søfrenson Wittrup (CSW) og kona Anne Abelsdotter (AA) montert høyt på de hvite murveggene på kirken (se galleri). I forbindelse med denne større renoveringen av kirken ble også årstallet 1631 skrevet på kirken. Dermed ble 1631 kirkens byggeår på folkemunne i bygda. Byggtekniske undersøkelser og arkeologiske vurderinger har siden flyttet byggeåret tilbake 500 år.

Byggverk[rediger | rediger kilde]

Vereide kirke er den eneste bevarte steinkirke fra mellomalderen i Nordfjord.

Kirken har gjennomgått flere utbygginger, men steinkirken med de tykke veggene er nær uforandret. I 1631 nevnes det at en murermester blir leid inn i 19 dager for arbeid på kirken. I 1879 ble klokketårnet bygget.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Foto:kirkenorge.no

Altertavlen er en katekismetavle fra 1604, mye større enn, men ikke ulik, katekismetavlen i Gimmestad gamle kyrkje. Altertavlen ble fjernet en periode, men er nå i bruk igjen. En altertavle fra 1879, en Rubens-kopi av Karl Uchermann som var i bruk i en periode, henger nå i kirkeskipet.

Kirken har 4 alterlysestaker fra 1700-tallet i tre og messing. Kirkens kalk og disk er datert fra 1600-tallet. På alteret er det plassert et moderne gullkrusifiks av Jesus korsfestet.

Døpefonten er i kleberstein og stammer fra middelalderen.

Kirken har en minnetavle fra 1608. Et kirkeskip (votivskip) datert 1650 henger fra taket langt fremme i kirkeskipet. Videre har kirken 2 kirkeklokker, som også er fra middelaleren.

Under kirkegulvet er en kjølig krypt med godt bevarte kister fra 1700-tallet med prester og familiemedlemmer, deriblant et barn.

Eksteriør[rediger | rediger kilde]

Steinkorset ved kirken

Kirken har tilkomst med trapp og rullestolrampe fra kommuneveien (Nordstrandsveien). En sti leder ned bakkene (Stettebakkene) fra Øvre Vereide, og Gloppen prestegård som ligger der, og var fra gammelt av en bredere kirkeveg. Denne stien er fortsatt i bruk som tilkomst for bygdefolket som kommer til fots.

Bak kirken står gravstøtter fra den gamle kirkegården. Tidlig på 1900-tallet ble det opprettet en ny og større kirkegård på Vereideplatået (Øvre Vereide).

Steinkors[rediger | rediger kilde]

Et steinkors; fra mellomaldertid står utenfor kirken, nær kirkeinngangen, kalt «kirkebakken», og plassert slik at spaserende på den omtalte kirkevegen passerer korset på vei til kirkens inngang. Korset er ca. 1,70 meter høyt og 1,20 meter bredt, med 45 cm armer. Korset antas å være minst like gammelt som kirken, og en teori plasserer korset opprinnelig i en fjordvik 500 meter øst for der det står ved kirken i dag. Denne viken heter «Korsvika». Her antas korset å ha vært plassert godt synlig for innseilende båter. Korset er trolig et av mange steinkors plassert rundt på Vestlandet i den tidlige misjonstiden.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ekroll, Øystein: Med kleber og kalk, Oslo 1997, side 270
  2. ^ Ekroll 1997 side 270

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Vereide kirke». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.