Lillehammer kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lillehammer kirke
OmrådeLillehammer
BispedømmeHamar bispedømme
Byggeår1882
EndringerRenovert i 1959 og 2007
KirkegårdJa
Arkitektur
ArkitektHenrik Thrap-Meyer
TeknikkMur
ByggematerialeTeglstein
Kirkerommet
AlterTrerelieff med Jesus i Getsemane av Maja Refsum
Plasser650
DiverseKoret dekorert med monotypier av Borgny Farstad Svalastog
Beliggenhet
Kart
Lillehammer kirke
61°06′42″N 10°27′50″Ø
Lillehammer kirke på Commons
Lillehammer kirke.
Lillehammer kirke.

Lillehammer kirke er en langkirke fra 1882 i Lillehammer kommune, Innlandet fylke. Mot Søndre park ligger det et kapell oppført omtrent samtidig med kirken. Begge bygningene er oppført i nygotisk stil, men etter renoveringen i 1959 ble nesten hele interiøret i kirken endret. Kirkens opprinnelige altertavle, en kopi av Adolph Tidemands altertavle i Tyristrand kirke, ble da erstattet med en ny, et bemalt trerelieff av Maja Refsum med motivet Jesus i Getsemane. I 2007 ble kirkens interiør på ny endret. Det ble satt inn et nytt alterbord på en platting foran i skipet, mens koret framstod som et eget kapell. Korets vegger ble kledd med monotypier av Borgny Farstad Svalastog. Eksteriøret framstår i dag som da kirken sto ferdig med unntak av inngangsdørene som ble byttet i 1959. I 2007 ble kirkens tak tekket på nytt, og det gamle skifertaket ble byttet ut med nytt med unntak av tårnet hvor skiferplatene ble fjernet og kopperplater ble lagt. Kirkerommet har plass til 650 personer.

Den gamle kirken som sto på samme sted ble revet i 1882. Dette var en forholdsvis liten korskirke i tømmer fra 1733. Den avløste i sin tur en stavkirke.

Tårnpetter var i mange år et fargerikt innslag i bymiljøet, han gikk kledd i filler og var en byoriginal. Han klatret flere ganger opp til toppen av spiret uten tau med bare hendene for bl.a. å skifte takstein. Det står en statue et par steinkast fra kirken på Lillehammer laget av Rolf Lunde. Et replica er senere blitt støpt og står i dag utenfor Nasjonalgalleriet i Oslo. På kirkevangen nordvest for kirken avduket man sommeren 1937 Dyre Vaas statue av Lars Skrefsrud (1840 – 1910). Pinsedagen 2011 ble Svein-Tore Kleppans bronsebyste av organisten og komponisten Leif Solberg avduket av fylkesordfører Audun Tron. Monumentet har fått en vakker og verdig plass nordvest for kirkens hovedinngang.

Orgler og organister[rediger | rediger kilde]

Kirkens første orgel var et 15 stemmers instrument bygd av August Nielsen i Oslo med Ludvig Mathias Lindeman som konsulent. Orglet ble erstattet av et nytt instrument på 39 stemmers og 22 unitstemmer i 1948. Orgelbygger Josef Hilmar Jørgensen bygde dette elektropneumatiske instrumentet, og konsulent var denne gang domorganist Arild Sandvold. Det nåværende orgel på 41 stemmer og tre manualer ble bygd av Rieger Orgelbau og stod ferdig i 2001. Kirkens nåværende organist Tim Collins var konsulent. Åpningskonserten ble spilt av den franske organisten Olivier Latry fra Notre-Dame i Paris.

Kirkens organist var fra innvielsen lærer Ole J. Børke som ble avløst av Velle Vellesen før lillehamringen Gustav Lunde ble organist i 1899 og virket i stillingen til 1938 da Leif Solberg ble valgt blant mer enn 30 søkere. Komponisten og orgelkunstneren Leif Solberg var fra 1938 til 1982 organist i Lillehammer kirke. Solberg er fortsatt i en alder av 99 år (2014) å se blant publikum ved gudstjenester og konserter i kirken.

Etter Solbergs avgang i 1982 ble Grethe Grundtvig byens organist fram til 1993 da hun ble avløst av Amund Dahlen som virket i stillingen i to år. Fra 1995 er Tim Collins Lillehammer kirkes organist og musikkleder. Han er utdannet ved Royal College of Music i London og innehadde organiststillinger i Langhus og Snåsa før han kom til Lillehammer året etter Lillehammer-OL. Collins er musikalsk leder for Lillehammer Kantori og har initiert flere gjestespill med utenlandske konsertorganister av høy kvalitet. Han forestår også en årlig sommerkonsertserie med variert program.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]