Visnes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Visnes
LandNorges flagg Norge
FylkeRogaland
KommuneKarmøy
Postnummer4262 Avaldsnes
Areal0,53 km²[1]
Befolkning554[1] (2018)
Bef.tetthet1 045,28 innb./km²
Høyde o.h.9 meter
Kart
Visnes
59°21′24″N 5°14′17″Ø
Tettstedene på Karmøy, slik de var avgrenset av Statistisk sentralbyrå i år 2005. Visnes har blå farge.

Visnes er et område og et tettsted i Karmøy kommune i Rogaland. Tettstedet ligger vest for AvaldsnesKarmøy, rett øst for Grønneviken.

Vigsnes Kobbergruve[rediger | rediger kilde]

Visnes er et gammelt gruveområde. I 1865 fant skjerperen Mauritz Kartevold fra Jæren en rik kobbererts på «Vigsnes». Dette ble starten på en omfattende gruvedrift som varte fra 1865 til 1972. Fram mot 1895 var Vigsnes Kobberverk et av de største kobberverkene i Nord-Europa, og gruvene på Vigsnes stod for 70 % av Norges eksport. På det meste arbeidet 800 personer i gruvene, og 3 000 mennesker bodde på Vigsnes, hvor verket drev et helt samfunn med skole, sykehus og ordenspoliti.

I dag omfatter gruveområdet et stort friluftsområde med blant annet gamlegruva, smeltehytta, administrasjonsbygningen, to arbeiderboliger og som verkets franske direktør, Charles De France, anla. Man kan få omvisning på området eller vandre på egen hånd med en «fører». På museet er det utstillinger som presenterer gruvehistorien. Kobberet som ble brukt i Frihetsgudinnen i New York kommer fra Visnes. Dette er sjekket gjennom kjemisk testing av kobber fra statuen og kobber fra gruva. Disse testene ble utført på Bell laboratoriumet i USA i 1986.

I Visnes finner man også en krambod, gruvelekeplass i Fransehagen, og tur- og ridestier. dministrasjonsbygningen har blitt et serveringslokale.


  1. ^ a b https://www.ssb.no/befolkning/statistikker/beftett/aar; utgiver: Statistisk sentralbyrå.