Kronstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kronstad
Kronstad sett fra Ulriken
Beliggenhet
Kart
Kronstad
60°22′25″N 5°20′49″Ø
Nordlige deler av Kronstad, samt Løvstakksiden og Laksevåg.

Kronstad er et boligområde i Årstad bydel i Bergen like sør for byens sentrum, som strekker seg fra Store Lungegårdsvann i nord og over Kronstadhøyden til Nymark ved Brann Stadion i sør, og fra Haukeland universitetssykehus og Møllendal gravplass i øst til Danmarks plass (tidligere Kronstadtorget) og Solheimsvatnet i vest.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kronstad var en del av gamle Årstad kommune som ble innlemmet i Bergen i 1915, og hører til Årstad sogn under Bergen domprosti i Den norske kirke. Sognekirken Årstad kirke ligger på grensen mot nabostrøket Årstad i øst. Området dekkes av lokalavisen Årstadposten.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

På Kronstad ligger også Kronstad hovedgård, Haukelandshallen, Krohnsminde idrettsplass, Kronstad skole, Hunstad skole, Gimle skole (Bergen), Møllebakken skole, Årstad videregående skole, Kunstskolen i Bergen, Adventkirken, Den evangelisk-lutherske frikirken, tidligere Kronstad stasjon og tettbebygde boligområder. På Kronstad ble lokalsykehuset Kronstad distriktspsykiatriske senter[1] samlokalisert i et nytt bygg i 2013, og Høgskolen i Bergen ble samlokalisert i et nytt bygg som ble tatt i bruk i august 2014. Kronstadparken bolig- og næringsområde[2] er under utbygging like ved og vil ferdig utbygget bestå av rundt 4.000 arbeidsplasser og 600 boliger. Bybanen i Bergen har to holdeplasser på Kronstad (Danmarks plass og Kronstad). I tillegg ligger bybanedepotet her og har utsatt beboerne på Kronstad for plagsom nattestøy.[3]

I 2004 vedtok Bergen bystyre å endre plasseringen av et 50 meter svømmeanlegg med stup fra Nygårdstangen til Nymark på Kronstad. Kommunen utredet en tomt til svømmebassengetNSBs tidligere jernbaneverksted, på nordre del av den tidligere NSB-tomten på Kronstad som Statsbygg hadde kjøpt til ny høyskole, begrenset av Kronstadsporet i nord, Inndalsveien i vest og boligblokker i øst. På området stod det delvis perrongbygg og utleiebygg med festeavtaler med grunnereieren. Kronstadtomten ville være ca 26 millioner rimeligere å bygge ut Nymarkstomten. Kommunen ble enig med Statsbygg om en kjøpesum på 35 millioner, pluss omkostninger for tomten. Bruttoareal var anslått til rundt 8.000 kvadratmeter. Investeringene ble anslått til totalt 280 millioner som skulle behandles i bystyrets budsjettforhandlinger i desember 2005. Svømmehallen på Kronstad ble planlagt å stå ferdig i oktober 2008 i regi av Bergen bygg og eiendom KF.[4] Dette ble aldri noe av. I stedet ble ADO Arena oppført på Nygårdstangen.

Kronstad hadde 5 071 innbyggere 1. januar 2014 og et areal på 0,99 km² hvorav 0,01 km² er ferskvann, fordelt på grunnkretsene Gimleveien, Kronstad, Jørgen Moes gate, Grønneviken, Hunstad, Pinnelien, Krohnsminde, Bjørnsons gate, Garborgs gate og Fabrikkgaten.

Gatenavn[rediger | rediger kilde]

Mange av gatenavnene i området hedrer forfattere og kulturpersonligheter, som Ibsens gate, Bjørnsons gate, Jonas Lies vei, Edvard Griegs vei, Kiellands gate, Sivles gate, Asbjørnsens gate, Jørgen Moes gate, Zinken Hopps gate, Lucie Wolffs gate, Camilla Colletts gate, Arne Garborgs gate, Hulda Garborgs gate, Johanne Juells gate, Arnoldus Reimers gate og Laura Gundersens gate. I andre deler av området hedres helgener, som St Olavs vei, St Hallvards vei, St Clemens vei, St Sunnivas vei og St Torfinns vei, og noen gater har tilknytning til lokale stedsnavn som Kronstadveien, Pinnelien, Hunstadsvingen og Gimleveien. Klaus Hanssens vei er oppkalt etter legen og politikeren, Ole Landmarks vei er oppkalt etter arkitekten, og Kronstadtorget endret navn til Danmarks plass etter andre verdenskrig som takk for danskehjelpen under krigen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kronstad DPS
  2. ^ Kronstadparken i bilder, Mindemyren
  3. ^ «Ber bybanen måle bråk», Bergens Tidende 7. mai 2015
  4. ^ «Svømmeanlegg til 180 mill. kr på Kronstad», Årstadposten 16. august 2005

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Strøk og boligområder i Bergen kommune