Fitjar kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fitjar kirke
OmrådeFitjar kommune
PlasseringFitjar
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Byggeår1867
EndringerRestaurert i 1985
Arkitektur
TeknikkTømret
ByggematerialeTre
Beliggenhet
Kart
Fitjar kirke
59°55′02″N 5°19′04″Ø
Fitjar kirke på Commons

Fitjar kirke er en langkirke fra 1867 i Fitjar kommune i Vestland fylke.

Byggverket er i tømmer og har 425 plasser. Arkitekturen er en blanding av klassisisme, barokk og gotikk

Middelalderkirken[rediger | rediger kilde]

Man vet ikke sikkert når den første kirken ble bygget, men den er trolig bygget like etter Moster gamle kirke. Den første kirken på staden ble bygget i tilknytning til kongsgården som lå på Fitjar. Siden kirken ble bygd på kongsgården sin grunn og presten fikk en del av kongsgården til prestegård, er det stor grunn til å tro at det var kongen selv eller en av lensherrene hans som bygget kirken. Kanskje var dette Aslak Fitjaskalle som Olav den hellige sendte hit på begynnelsen av 1000-tallet.[1] Steinen i kirken skal ifølge historien ha vært hentet fra Sandvik på Osterneset, nord for Fitjar sentrum, og dette kan vel stemme siden det fortsatt er spor i berget på at stein er hogd ut herfra.

Kirken skal ha vært mye lik Moster gamle kirkeMosterBømlo, den eldste kirken i Norge. Middelalderkirken på Fitjar skal derimot ha vært større. Den var av stein med kirkehus, kor av mur og våpenhus i tre. Denne kirken ble revet da den nåværende trekirken ble bygget. Stein fra den gamle kirken ble brukt som steingard rundt kirkegården.[2]

Nils Skanning var trolig den første presten i kirken etter reformasjonen. Han var fra Ystad i Skåne, som den gangen var en del av Danmark.

Den nåværende kirken[rediger | rediger kilde]

Den nye kirken ble bygget av byggmester Kaarhus fra Skånevik og byggmester Wamberg, og ble innviet i 1867 etter at Fitjar ble et eget sogn i 1862. Flere gjenstander fra den gamle kirken ble flyttet inn i den nye, som døpefonten fra 1627-1629, en messinglysestake fra 1600-tallet og en disk fra 1676-1699. Kirken fikk ny altertavle, tegnet av Holst fra Trøndelag. Denne viser et maleri av korsfestelsen. Den gamle altertavlen fra 1721 henger på en av sideveggene i kirken. I tillegg har kirken en bildebibel fra 1890.

Fitjar kirke har to kirkeklokker, en liten og en stor. Den lille klokken er fra den originale kirken fra middelalderen, mens den andre ble støpt i Bergen i 1854 av J.F. Becker.

Steinplaten som var alterbord gjennom middelalderen er montert inn i den nåværende kirken sitt kassealter etter først å ha vært brukt som dørhelle ved norddøra.

Den første sognepresten i kirken var Ivar Olaus Widerøe fra Selbu. Japaneren Nobukazu «Nobu» Imazu var menighetsprest på Fitjar. Han er den første japaneren som er ordinert i Den norske kirken.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jacob Aaland (1933). «Fitjar i soga». Fitjar. Sandane: R Søreides Prenteverk. s. 62-83. 
  2. ^ «Gamal kongsgård». Besøkt 17. oktober 2007. [død lenke]
  3. ^ «Fyrste japanske prest i kirken». Arkivert fra originalen 28. oktober 2015. Besøkt 5. november 2007. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]