Høvåg kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Høvåg kirke
OmrådeLillesand
BispedømmeAgder og Telemark bispedømme
Byggeår1100
EndringerRestaurert 1768 og 1830
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken. Det er også en annen kirkegård i Høvåg.
Arkitektur
TeknikkMur
ByggematerialeStein og tre
Beliggenhet
Kart
Høvåg kirke
58°10′04″N 8°15′00″Ø
Høvåg kirke på Commons

Høvåg kirke er en kirke fra 1100-tallet i Høvåg i Lillesand kommune, Agder fylke. Byggverket er i stein og tre og har 400 plasser.

Kirken var opprinnelig en steinkirke, ca 10 meter lang. Etter at sognet kjøpte kirken fra kong Frederik IV i 1723, ble den utvidet med to fløyer: mot vest i 1768 og mot nord i 1828. Dette «nye» tverrskipet er nå kirkens hovedskip, med inngang i nord. Kirkerommet er formet som en T med alteret i sentrum. Mens man tidligere hadde kirkebenker med dører som viste hvilke gårder som skulle bruke benkene, har man fra 1935 hatt åpne benker. En dør er restaurert og tatt vare på ved klokkerstolen til høyre for alteret.

Altertavla er et triptyk fra om lag 1620 av en ukjent kunstner. De tre bildene representerer tro, håp og kjærlighet. Kjærligheten vises i midtpartiet som den oppstandne en Jesus Kristus; i det venstre feltet representerer en troen, med et kors og en nattverdkalk i hendene. Til høyre er en kvinne med en fugl i hånden et uttrykk for håp. Prekestolen er også fra om lag 1660. Bildene i feltene på prekestolen er av de fire evangelister.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]