Trondheimsveien 6A

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trondheimsveien 6A var en bygård beliggende i Trondheimsveien på nedre Grünerløkka i Oslo. Bygården ble oppført på slutten av 1800-tallet. Bygget besto av fire etasjer pluss kjeller og loft, hvorav tre av etasjene tidligere var leiligheter, mens første etasje bestod av næringslokaler.

Brann[rediger | rediger kilde]

Det brøt ut brann natt til 6. august 2003 og byggets takkonstruksjon fikk omfattende skader i brannen.[1] Kriminaltekniske undersøkelser konkluderte med at brannen var forårsaket av bar ild, og det ble antatt at brannen var påsatt.[trenger referanse] Byantikvaren ga tillatelse til riving av bygården som sto på Byantikvarens «gule liste». Det betydde i utgangspunktet at fasaden på det brannherjede bygget måtte bevares. I 2006 engasjerte Fortidsminneforeningen seg og ønsket å redde den verneverdige bygården. De klaget både rivningstillatelsen og etterfølgende byggetillatelsen inn for Fylkesmannen. Den 20. september ble klagen på byggetillatelsen avvist. Den 27. november ble også klagen på rivningstillatelsen avvist.

Rasulykke[rediger | rediger kilde]

Søndag den 7. januar 2007 falt deler av gesimsen (den delen av taket som stikker utenfor veggen) ned på fortauet under, og begravde en tilfeldig forbipasserende 31 år gammel kvinne. Det 20 meter lange raset, bestående av flere tonn murstein, dekket fortauet og deler av gaten. To politifolk gravde frem offeret med håndmakt vel ti minutter etter raset. Kvinnen døde på sykehus av skadene.[2] Årsaken til at gesimsen raste ned antas å være vann- og frostskader kombinert med skadene etter brannen tre år tidligere.[trenger referanse] Den tidligere gårdeieren ble tiltalt og dømt for uaktsomt drap.[3] Bygget ble revet etter dette,[4] og på tomta har det blitt bygd et hotell.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]