Villa Stenersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Villa Stenersen
Beliggenhet
AdresseTuengen allé 10 C
LandNorge[1]
StrøkBorgen
OmrådeBydel Vestre Aker
StedOslo
Historiske fakta
FormålVilla
Eier(e)Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
ArkitektArne Korsmo
Etablert1939
Påbegynt1937
Ferdigstilt1939
Kart
Villa Stenersen
59°56′21″N 10°41′55″Ø

Gallerisalen.
Badet.

Villa Stenersen i Tuengen allé 10c i Oslo er tegnet av arkitekt Arne Korsmo og ble bygget i 19371939 for finansmannen, kunstsamleren og forfatteren Rolf Stenersen og hans familie. Huset skulle tjene både som bolig og som ramme for den store kunstsamlingen, og regnes som ett av hovedverkene i norsk funksjonalisme.

Villaen drives i dag av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og har åpent for publikum hver søndag mellom 1. mai og 31. oktober.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arne Kosmo fikk i oppdrag å tegne en familiebolig, men det var minst like viktig at bygget var tilpasset kunstsamlingen. Huset var svært nyskapende på sin tid, med betong og glassbyggerstein, innen- og utendørs søyler og store vindusflater. Det ble oppført i 1937-39, og da familien Stenersen flyktet til Sverige under den tyske okkupasjonen, overtok tyskerne villaen 12. desember 1942 og tok beslag i både møbler og kunst. Høsten 2020 ble det utført vedlikehold av fasaden for fem millioner kroner. I 2016 ble biblioteket, hagestuen og entréen tilbakeført til de opprinnelige fargene.[2]

I 1974 ble huset gitt av Rolf Stenersen i gave til staten. Han ønsket det benyttet som representasjonsbygning for staten eller som bolig for statsministeren. Bare én statsminister, Odvar Nordli, har bodd i huset. Da Thorvald Stoltenberg var utenriksminister, bodde han en periode i huset, men etter det har villaen i lange perioder stått ubenyttet.

I 1999 vurderte en interdepartemental arbeidsgruppe alternative muligheter for bruk. Gruppen foreslo at huset benyttes til fleksibel og offentlig bruk til varierte kulturformål fortrinnsvis innenfor arkitektur-, design- og estetikkfeltet. Dette vil sikre allmenn tilgjengelighet og vil samtidig være i samsvar med bygningens karakter og verneverdi og i Rolf Stenersens og Arne Korsmos ånd. Forslaget innebærer at Villa Stenersen blir bevart og formidlet som et viktig arkitektonisk verk. Stortinget gav sin tilslutning til forslaget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2000.

Norsk Form og Nasjonalmuseet[rediger | rediger kilde]

Villa Stenersen ble forvaltet av Norsk Form fram til 2014. Da overtok Nasjonalmuseet ansvaret. Nasjonalmuseet holder åpent hver søndag i sommerhalvåret, og arrangerer utstillinger og foredrag m.m. Jon Brænne fullførte i 2015 fargearkeologiske undersøkelser i huset, et arbeid som resulterte i en rapport med anbefalinger for videre bruk. Brænne anbefaler at huset renoveres og bygges opp som et såkalt husmuseum. Under Norsk Form ble Villa Stenersen benyttet som et studiesenter for arkitektur og design med arbeidsmuligheter for forskere og prosjekter. Det skulle være et sted for formidling av funksjonalismens arkitektur og design for et bredt publikum, med foredrag og omvisninger hver første søndag i måneden og etter avtale. Huset kunne leies av organisasjoner og bedrifter til arrangementer og møter som var i «husets og Stenersens ånd».

Statsbygg har ansvaret for den daglige forvaltningen av eiendommen på vegne av staten.

Møblering[rediger | rediger kilde]

Villa Stenersen er ikke utstyrt som bolig for Rolf Stenersen eller for statsministeren. Under Norsk Form var villaen «møblert i arkitekturens ånd og utstyrt for å kunne brukes». Pr i dag jobber Nasjonalmuseet med å bygge opp en midlertidig utstilling med autentiske møbler fra 1939 og framover. Det har også blitt produsert ulike reproduksjoner av Edvard Munchs opprinnelige malerier, som hang i huset da det var nytt. Dette er produsert etter de opprinnelige fotografiene til fotografen Anders B. Wilse. De ble presentert i en utstilling som var i huset fram til medio 2018. Fra mai til oktober vises utstillingen «Le Corbusier ved havet» i villaen. Noen av de originale møblene vises fremdeles i huset under denne utstillingen.

Kulturminne[rediger | rediger kilde]

Villa Stenersen ble midlertidig fredet av Riksantikvaren i 2008, endelig fredet i 2012.[3] Huset er et kulturminne og har nummer 116907 i Riksantikvarens kulturminnebase. Fredningsvedtaket omfatter både interiør og eksteriør, innbefattet hagen.

I 2012 fikk Villa Stenersen plass på en internasjonal toppliste over de hundre fremste modernistiske boligene fra 1900-tallet, Iconic Houses.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.iconichouses.org/houses; besøksdato: 16. juni 2018.
  2. ^ Heidi Borud: «Villa Stenersen pusses opp», Aftenposten 23. september 2020
  3. ^ Villa Stenersen på Vindern i Oslo er fredet fra Riksantikvaren

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]