Fana stadion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fana stadion
Grunnlagt1969
BeliggenhetRådal
LandNorge
EierBergen kommune
BrukereIL Gneist, Fana IL, Norges rugbylandslag
UnderlagGress, Polytan
Kapasitet15 000
Historiske data
Åpnet1969
Kart
Fana stadion
60°17′26″N 5°19′10″Ø

Fana stadion er et friidrettsstadion som ligger i bydelen Ytrebygda sør i Bergen kommune. Stadionet var ferdig til sommeren 1969 med gummiasfalt, som ble erstattet med tartandekke i 1978. Da Fana stadion stod ferdig i 1969 var den det mest avanserte og moderne friidrettsanlegget i Norge. Det er innlagt varmekabler i gressmatten, og er dermed mindre avhengig av et varmt klima for å benyttes.

Den opprinnelige tribunen og administrasjonsbygningen ble ferdigstilt i 1991, men tribunekapasiteten har økt to ganger siden da, først i 1996 og senere i 2004. I 2004 ble banen opprustet med på nytt med tartandekke (polytan) i forbindelse med at Bislett Games ble avholdt der da Bislett stadion i Oslo var under ombygging. I tilknytning til Fana stadion finner man også Høiehallen, som er en ca 110 meter lang innendørs tunnel for oppvarming, samt anlegg for både lengde, høyde, tresteg og kulestøt.

En rekke norske rekorder er satt på Fana stadion, samt to tidligere verdensrekorder (Trine Hattestad, Elvan Abeylegesse).

Selv om Fana stadion er bygget for friidrett, er den og Brann Stadion de eneste stadionene i Bergen som holder toppfotballstandard.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]