Gloppeelva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gloppeelva
Gloppeelva ved Evebøfossen
LandNorges flagg Norge
FylkeVestland
KommuneGloppen
StartBreimsvatnet
  – Høyde61 moh.
  – Koord.   61°45′08″N 6°16′55″Ø
MunningGloppefjorden
  – Koord.   61°46′09″N 6°11′57″Ø
SideelverRysdalselva, Jardøla
VassdragBreimsvassdraget
Kart
Gloppeelva
61°45′52″N 6°12′35″Ø

Gloppeelva (også kalt Gloppenelva eller Storelva) er ei elv i Gloppen kommune. Elva har utløp fra Breimsvatnet, og munner ut i Gloppefjorden, sør for Sandane sentrum, nær Sandane Camping. Elva er ei lakseelv.

Elva er regulert gjennom en demning omtrent 1 km fra Breimsvatnet. Vannkraftverkene Eidsfoss kraftverk, Evebøfoss kraftverk og Trysilfoss kraftverk utnytter vannfallene i elva.

Eidsfossen i august

Ved elvemunningen ved Gloppefjorden har elva skapt et brakkvannsdelta. Fitjeelva som munner ut like sør for Gloppeelva har bidratt til at deltaet har fått en bred og lang grunne, med sandbanker av ulik høyde. Tett ved området ligger Sandane Camping, som utnytter sanden i deltaet til sin badestrand. Elvene gjør at vannet holder noe lavere temperatur, men samtidig varmes vannet på den lange grunnen forholdsvis raskt sommerstid.

Elva har tre større fossefall i Trysilfossen, Evebøfossen og Eidsfossen, som er den høyeste fossen med et fall på 32 meter. Gloppeelva ble tidligere burkt til tømmerfløting fra Breimsvatnet. Ved Evebøfossen ble det på 1500-tallet bygget et sagbruk.

Lakseelv[rediger | rediger kilde]

Laksetrappa i Eidsfossen.

Grunneierne er organisert i Gloppen Elveeigarlag og Indre Gloppen Elveeigarlag. Disse lagene forvalter lakseforekomstene i elva, og leier ut rettigheter til laksefiske. De står også for vedlikehold av to laksetrapper i elva.

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

Deltaet og området rundt legger til rette for et allsidig innslag av vadefugler, og området er fredet under navnet Bukta fuglefredningsområde.

På grunn av det gode fisket i området trekker elva til seg rovdyr og fugl. Området har tidvis hatt mange otrer, noe grunneiere ikke setter pris på, da de mener dette truer villaksbestanden i elva. Grunneierne har ved flere tilfeller fått fellingsløyve på oter i elva.[1] I 2007 ble det observert et havørnpar ved elvemunningen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fellingsløyve for oter i Gloppeelva oppheva av direktoratet». Fylkesmannen. 30. august 2006. Arkivert fra originalen 29. april 2008. Besøkt 29. april 2008. 
  2. ^ «Havørn observert ved Gloppeelva». Firda. 13. mars 2007. Besøkt 29. april 2008.  artikkel med bildeserie

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]