Vedenbatteriet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vedenbatterietbatteriet, var en batteristilling i Halden bygget for Posisjonsartilleriet i opptakten til unionsoppløsningen i 1905.

Som ledd i en opprustning av Norge mot slutten av 1800-tallet ble det vinteren 1901-02 i Tistedalen ved Femsjøen anlagt et batteri med standplasser for 29 feltkanoner. Befestningen er en jordvollbefestning med traverser mellom standplassene. Hovedskuddretningene er fra nordøst, østover til sydvest. Batteriet kunne derved beskyte fremrykning nord for Femsjøen, gi støtte til fortene på Kristiansten og dekke deler av Tistedalen. I første rekke skulle Vedenbatterie dekke Iddveien og Allingmoveien.Batteriet var tenkt for fire Ehrhardt 7,5 cm og fire Cockerill-Nordenfelt M/1904 10,5 cm. En ser at det var standplasser til betydelig mere skyts. En planla derfor å flytte kanonene rundt etter behov.

Som resultat av Karlstadforliket i september 1905 falt Vedenbatteriet innenfor den demilitariserte sone og måtte derfor nedlegges.

I 1935-37 overføres grunnen etter Vedenbatteriet fra Forsvaret til Berg herred. Formålet var å etablere Berg bygdetun. I dag kan en fortsatt finne spor etter vollene på Vedenbatteriet inne på området til Berg bygdetun.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]