Aamodt bru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aamodt bru
Typekulturminne, gangbro
StedOslo kommune
KrysserAkerselva
Kart
Aamodt bru
59°55′34″N 10°45′10″Ø

Aamodt bru er en gangbro over AkerselvaGrünerløkka i Oslo.

Broen gikk tidligere over Drammenselva, nær utløpet av elva Simoa ved Åmot i Modum. Broen ble konstruert av ingeniørløyntant Christian Vilhelm Bergh og ble bygget i 1851–1852, og var Norges andre kjedebro av støpte jernkjeder (av i alt tre), støpt på Nes jernverk. De totale utgiftene til broen over Åmotsund var på over 11 500 speciedaler, nesten fire ganger det beløpet som Modums kommunerepresentanter i sin tid ga samtykke til.

Broen ble senere avløst av en ny bjelkebro, og i 1952 ble den gamle demontert og flyttet bit for bit til Akerselva for å bevares til det påtenkte tekniske museet. Dette var planlagt bygget ved Seilduksdammen ved Akerselva, og her ble broen satt opp i 1957. Den påtenkte tomten til museet var imidlertid for liten for det nye museet, som i stedet fikk lokaler i et nytt bygg på Mustadtomta ved Kjelsås stasjon i 1985.

Støpejernsplaten på bropilaren

Broen er kjent på grunn av en inskripsjon på en støpejernsplate på et av bropilarene, der det står:

100 MAND KAN IEG BÆRE, MEN SVIGTER UNDER TAKTFAST MARSCH.

I siste verset av sin sang fra 1971, «Far har fortalt», refererer Lillebjørn Nilsen til Aamodt bru-teksten.

De gamle brokarene står fremdeles på Modum ved siden av den nye broen. Da broen ikke ble brukt til det egentlige formålet, inngangsparti til Teknisk museum, var det tidlig på 1990-tallet en lokal organisasjon som ivret for å få broen tilbake til sin gamle plass. Den arbeidet under mottoet Brua himat.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Eli Moen (1986). «Omkring Aamodt bro». Gamle Modum, Årsskrift for Modum Historielag. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]