Bø prestegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bø prestegård eller Holmen gård ligger noen hundre meter nordøst for Bø kirke, i Prestevegen 4.

Gårdens historie skal gå tilbake til før vikingtiden. Det er ikke kjent akkurat når gården ble prestegård, men prestegårdsstatusen er i alle fall bekreftet i 1527.[1] En rekke gårder og gårdparter ble etterhvert underlagt prestegården, og tettsted ligger på det som var prestegårdens grunn. Prestegårdsjorden ble etterhvert fradelt og solgt, og selve prestegårdstunet med hovedbygning, stabbur og hage ble i 2006 solgt til Stiftinga Bø Prestegard. Stiftelsen har som mål å ta vare på den lokale kulturarven, og gården brukes til diverse kulturformål.[2]

Hovedbygningen og stabburet er fredet. Hovedbygningen er satt sammen av to tømmerbygg, hvorav det eldste er fra slutten av 1600-tallet og det andre fra midten av 1700-tallet. Bygningen har utvendig panel fra ca. 1910. Stabburets alder er ukjent. Bygningene har vært endret gjennom årene, og hovedbygningen fikk sveitserpreg på overgangen mellom 1800- og 1900-tallet. Stabburet ble restaurert i 2009 og hovedbygningen i 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kulturminnesøk
  2. ^ Stiftinga Bø Prestegard angir 2006 som sitt etableringsår, men Telemark fylkeskomunne sier at gården ble solgt i 2004.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Bø prestegård». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.