Mære kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mære kirke
OmrådeSteinkjer
BispedømmeNidaros bispedømme
Byggeår1150-1200
EndringerPåbygg 1969
KirkegårdGammel kirkegård
Arkitektur
PeriodeRomansk
TeknikkMur
ByggematerialeGråstein, hjørner og vindusrammer av kleberstein
MålSkip: 19,5 m x 10 m
kor: 9 m x 7 m
TårnLite tårn over skipet, opprinnelige vesttårn raste sammen i 1277
PortalNordportal med bladkapiteler og en bue dekorrert med sikk-sakk-border, Sørportal murt igjen på 1600-tallet, bue med sikk-sakk-bord variant, dekklister på hver side med dyrefigurer, til høyre et dragehode til venstre en ape som spiller harpe.
KorAv stein ikke datert ca. 1150-60
SkipEnskipet med tretak
Kirkerommet
PrekestolBaldakinen laget til Nidarosdomen, prekestol samtidig med altertavle
AlterAltertavle fra 1650-årene, steinalter opprinnelig
DiverseMasker fra takverket i skipet, krusifiks over korbuen. En Mariafigur med Jesusbarn fra 1200-tallet som er fra kirken oppbevares i Vitenskapsmuseet i Trondheim
Beliggenhet
Kart
Mære kirke
63°56′02″N 11°23′41″Ø
Mære kirke på Commons

Mære kirke er en middelaldersteinkirke bygget mellom 1150 og 1200 i bygda Mære i Steinkjer kommune i Trøndelag.

Adkomst til stedet er via Fv258 og E6.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Nordportalen

Kirken ligger helt ute på vestkanten på Mæreshaugen. Den er bygget i to omganger, koret og litt av skipet først og denne delen har en profilert sokkel som mangler i resten av kirkebygget. Sammenligninger av utgravningsplanen for trekirken viser at koret av stein er bygget rundt trekirken mens denne fortsatt var i bruk. Etter dette ble trekirken revet og resten av steinkirken bygget. Endlig datering av koret finnes ikke, men det kan ha vært bygget i 1150-60-årene. Kirken har hatt et vesttårn, men det raste sammen i 1277 og det ble da satt inn en dør i veggen. Fundamentet til tårnet ble avdekket i 1966. Kirken har hatt både nord- og sydportal, men sydportalen ble murt igjen på 1600-tallet.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Kirken er enskipet med et åpent takverk, med stikkbjelker med utskårne masker. Dendrokronologiske undersøkelser viser at tømmeret som er brukt i taket er hugget vinteren 1198-99.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Kirken har en del inventar også fra middelalderen. Over korbuen henger et triumfkors som kan være fra 1200-tallet. En Madonna med barnet-statue er oppbevart i Vitenskapsmuseet i Trondheim. Steinalteret er det opprinnelige fra middelalderen med et hulrom der det han ha vært oppbevart relikvier.

Altertavlen er fra 1650-årene skåret av Johan Bilthugger og malt av Johan Kontrafeier. Den er i barokk. Prekestolen er samtidig med altertavlen. Prekestolhimlingen er fra 1630-årene og ble opprinnelig laget til Nidarosdomen. Hvorfor den kom til Mære kirke vet en ikke.

Arkeologiske undersøkelser[rediger | rediger kilde]

Det er funnet spor av en stolpekirke under kirken. Under denne igjen er det spor av to bygninger fra førkristen tid. I det ene stolpehullet ble det funnet gullgubber, små biter av gull med et kjærestepar, muligenes guder.

I 1879 ble 10 mynter fra Mære kirke innlevert til Vitenskapsmuseets Myntkabinett i Trondheim. Under en arkeologisk utgravning i 1966 ble hele 565 mynter funnet. Denne utgravningen ble ledet av Hans Emil Lidén fra Riksantikvaren. Det var hovedsakelig norske middelaldermynter men det ble også funnet danske, svenske og tyske mynter fra middelalder og helt opp til nyere tid.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]