Villa Kvernbakken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Villa Kvernbakken
Villa Kvernbakken fotografert ca. 1980
LandNorge
StedTrondheim
Kart
Kart
Villa Kvernbakken
63°25′48″N 10°29′47″Ø

Villa Kvernbakken, Grilstadvegen 4, er en 1 1/2 etasjes villa i nasjonalromantisk dragestil på Charlottenlund i Trondheim. Den ble oppført i 1902 etter tegninger av arkitekt Karl Norum. Huset ble oppført som sommerbolig for familien Fredrik Bødtker,[1] og var et ferdighus, oppført av maskinlaftet tømmer levert av firma Jacob Digre i Trondheim.

Huset er asymmetrisk komponert av bygningsvolumer av ulik størrelse. Mot hagen har huset en stor glassveranda, som fungerte som hagestue. I tillegg til våningshus finnes det på eiendommen et uthus og en dukkestue. Alle bygningene er fredet.

Kvernbakken var opprinnelig en parsell av Skovgård som ble fradelt i 1902, og solgt til Christian Matheson. Etter ham overtok datteren Astrid Mathseson, som var gift med øyenlege Fredrik Bødtker. Eiendommen omfattet opprinnelig 14 dekar, og Bødtker oppførte et landsted her. Etter Bødtkers død arvet datteren Sophie Bødtker eiendommen. Hun brukte den som helårsbolig, og bodde her til sin død i 1984.[2]

Statens vegvesen eksproprierte eiendommen i 1986 i forbindelse med utvidelse av E6 og byggingen av Grillstadtunnelen. Eiendommen ligger i dag rett ved starten av tunnelen.

Bygningen ble fredet i 1990, og overtatt av Fortidsminneforeningen. Huset ble da restaurert og gitt en forsiktig tilpasning til moderne boligstandard. Eiendommen ble solgt fra Fortidsminneforeningen til Erling Næss og Eva Schjetne i 2014.[3]

Navnet Kvernbakken henspiller på kvernsteinene som finnes i Grilstadbekken like øst for eiendommen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Boligannonse i Adresseavisen, 16. mai 2014, s. 128.
  2. ^ «Proklama», Adresseavisen 27. desember 1984, s. 19.
  3. ^ dn.no: Boligbasen

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Villa Kvernbakken». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.