Ringvoll (gård)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Ringvoll er en gård i Algarheim i Ullensaker kommune i Akershus. Gården ligger i Nybakkrysset, krysset mellom E16 (tidligere rv 2) (Kongsvingerveien) og fylkesvei 174 (Algarheimveien) ved Dalstua nær grensen til Nes kommune.

Gården har vært modernisert og utvidet flere ganger

Historikk

Bureisingsbruk fra 1924, et av første i Onsrudfeltet. Staten kjøpte ca. 2000 mål av Østre Onsrud i 1923, dyrket opp ved hjelp av militærnektere og utparsellerte som småbruk. Arbeidet ble ledet av agronom M. Ulstad (fra Trøndelag) og han bodde i denne tida på Ringvoll. Prosjektet var ferdig i 1935 og Ulstad solgte da bruket til Kristian Langbakk.

Beskrivelse

Stabburets første etasje skal være gammelt, kanskje fra 1700-tallet og sto opprinnelig på Langbakk. Det er påbygd og gitt nasjonalromantisk form på 1900-tallet. Til Ringvoll ble det flyttet i 1936 og iflg. registreringene skjedde endringene før den tid. Stabburet står i et tun med våningshus og låve fra bureisingstida 1923 og 1924, men som siden er endret og påbygd og har et modernisert preg. Det er bygd stort nytt fjøs 1990. Bjørkeallé langs oppkjørsel. Tunet ligger til Kongsvingervegen, ved krysset mellom gammel og ny veg til Algarheim. Lendet er flatt. De nærmeste omgivelsene er et par andre bureisingbruk fra samme tid og Dalstua med bakgrunn som gammel husmannsplass.

I dag er gården typisk for moderne mellomstore bondegårderØstlandet der det er hovedfokus på melkeproduksjon. Ved siden av melk produseres det også en del korn (typisk for Østlandet) og en del kjøttfe.

Ringvoll forpakter også jord fra nabogårder som har jord som grenser til gårdens egen.

Ringvoll eies og drives av Eline Stokstad Oserud og Lars Halvor Stokstad Oserud