Andebu (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andebu
Det gamle herredshuset i ligger i tettstedet der administrasjonssenteret til gamle Andebu kommune lå.
LandNorges flagg Norge
FylkeVestfold
KommuneSandefjord
Postnummer3158 Andebu
Areal1,87 km²
Befolkning2 558[a] (2023)
Bef.tetthet1 367,9 innb./km²
Preposisjoni Andebu
Kart
Andebu
59°18′22″N 10°10′37″Ø

Andebu er et tettsted i Sandefjord kommune i Vestfold med 2 558[1] innbyggere per 1. januar 2023. Det var administrasjonssenter i den tidligere Andebu kommune. Fra tettstedet går fylkesvei 312 til Tønsberg. Like nord for Andebu tettsted ligger Andebu kirke, en steinkirke fra middelalderen med altertavle og prekestol i renessansestil.[2] Andebus næringer er først og fremst jord- og skogbruk, men det finnes også mange andre industribedrifter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tettstedet Andebu tilhørte Andebu kommune fra opprettelsen av kommunen i 1. januar 1838 til 1. januar 2017 da Andebu, Stokke og Sandefjord kommuner ble slått sammen til den nye Sandefjord kommune.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Andebu har én barneskole, Andebu skole. I tillegg er Andebu ungdomsskole den eneste ungdomsskolen i Andebu. Det er ikke videregående skole i Andebu.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Dropprevyen arrangeres årlig i Andebu av ungdomsskolen og tidligere av Andebu kommune frem til 2017. Andeburevyen er en lang tradisjon i Andebu, og har blitt satt opp et titalls ganger. Det er også satt igang tiltak til kulturprosjekter i skolevesenet i Andebu i Sandefjord Kommune. Kommunen hadde tidligere et korps som bestod av litt over ti musikere og flere frivillige. Andebu Idrettslag er stedets idrettslag.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Kommunestyret i tidligere Andebu kommune vedtok i 2000 at «Tusenårsstedet i Andebu vil for fremtiden være opparbeidelse av parkanlegg med for eksempel paviljong og fontene på jordet i sentrum innenfor avsatte midler.» På begynnelsen av 2000-tallet startet et stort prosjekt som het «Utvikling av Andebu sentrum», som var et samarbeid mellom kommunen og private. I dette prosjektet ble det opparbeidet parkanlegg, fontene, rutebilstasjon, gangveier med mer i Andebu sentrum. Det statlige tilskuddet inngikk i dette.

Kjente personer fra Andebu[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

Navnet uttales annebu. Preposisjonen er 'i', «i Andebu». En person fra Andebu (særlig fra hovedsoknet) kalles «andebusokning».

Nasjonaliseringen av private teleselskap ble avsluttet i 1974 da Televerket overtok det siste norske privateide telefonselskapet som da lå i den gang Andebu Kommune i Andebu sentrum (Askjemveien 21). Bygningen står der ennå.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  2. ^ «Andebu». Store norske leksikon. 8. april 2016. Besøkt 7. september 2016.