Jean Bart

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jean Bart
Født21. okt. 1650[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Dunkerque[5]
Død27. apr. 1702[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (51 år)
Dunkerque[5]
BeskjeftigelseKaper, militært personell Rediger på Wikidata
EktefelleMarie Jacqueline Tugghe (1689–)[6]
BarnFrançois-Cornil Bart
NasjonalitetKongeriket Frankrike
GravlagtÉglise Saint-Éloi de Dunkerque
UtmerkelserRidder av Sankt Ludvigsordenen

Jean Bart eller sannsynligvis opprinnelig Jean Baert (født 21. oktober 1650 i Dunkerque i Frankrike, død 27. april 1702 samme sted) var en flamsk sjømann som hovedsakelig tjente den franske krone som admiral og kaper.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Statue av Jean Bart på Place Jean Bart i Dunkerque.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bart var fra ung alder med på fiskefartøyer. Han tok i 1662, som tolvåring, hyre som skipsgutt på et smuglerskip. Fra han var 16 år tjente han så i den nederlandske marine under admiral Michiel de Ruyter.

I fransk tjeneste[rediger | rediger kilde]

Da krig brøt ut mellom Frankrike og De forente Nederlandene i 1672 gikk han inn i fransk tjeneste. Siden personer som ikke var født inn i adelen på denne tiden kunne bli offiserer i marinen, ble han kaptein for Dunkerque-kaperne. I denne stilling utviste han så stort et mot at kong Ludvig XIV sendte ham på et spesialoppdrag til Middelhavet, der han utmerket seg stort.[7] Han ble en terror for den nederlandske marine og en alvorlig trussel for handelen til Nederland. Ved en anledning brøt han gjennom ei blokade, smadret flere fiendtlige skip og fraktet mye korn trygt til Dunkerque.[7] Han steg raskt i gradene til kaptein og så til admiral.[8]

Han oppnådde stor suksess under niårskrigen (1688–1697). I 1689 ble han likevel kapret av engelskmennene og sammen med Claude de Forbin ble han ført til Plymouth. Tre dager senere klarte han å rømme til Bretagne sammen med tyve andre sjømenn i en robåt; roturen til Saint-Malo tok tre dager.

Han oppnådde stor fremgang i den 29. juni 1694. I et sjøslag ved Texel klarte han å fravriste nederlenderne en erobret kornkonvoi med skandinaviske skip som hadde vært på vei til Frankrike. De befridde skipene kom slik frem til Frankrike. Dette reddet Paris fra hungersnød. For denne bragden ble han slått til Chevalier de St. Louis og adlet.

I 1696 rammet han nederlenderne i slaget ved Dogger Bank i 1696.

Freden i Rijswijk (1697) avsluttet hans den aktive tjeneste. Han kapret totalt 386 skip og senket eller satte i brann mange flere. Det ble reist en statue i Dunkerque av ham og han fikk et torg oppkalt etter seg. I den andre verdenskrig, da 70 % av Dunkerque ble ødelagt, overlevde statuen. Mer enn 27 skip i den franske marine, over en periode på 200 år, er blitt oppkalt etter Bart.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Jean-Bart, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Roglo, Roglo person ID p=jean;n=bart[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID jeanj[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Бар Жан, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Archief Guido Gezelle[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b Mal:Cite NIE
  8. ^ Wikisource Chisholm, Hugh, red. (1911). «Bart, Jean». Encyclopædia Britannica (11th utg.). Cambridge University Press.