Tiedemannsparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tiedemannsparken
Parken sett mot nordøst med det høye Narvesen-bygget midt i bildet. Foto: Helge Høifødt
LandNorges flagg Norge
Kart
Tiedemannsparken
59°55′10″N 10°47′16″Ø

Tiedemannsparken er en parkEnsjø / Hasle[1] i Oslo. Den åpnet i november 2013 som en del av en stor omstilling av området fra næring til bolig («Ensjøbyen»). Parken har navn etter tobakksfabrikken som lå like ved.

Beliggenhet og størrelse[rediger | rediger kilde]

Parken er 21 dekar stor og ligger rett sydvest for Grenseveien, som skiller Ensjø fra Valle. Parken ligger på grensen mellom strøkene Ensjø og Hovin og i både Bydel Grünerløkka og Bydel Gamle Oslo.

Turvei D2 fra Grefsenåsen til Kampen park går gjennom parken fra sydvest til nordøst, der den fortsetter over Grenseveien som en gang- og sykkelbro, åpnet i 2013. Turveien er en hovedsykkelforbindelse til Groruddalen og sentrum. Hovinbekken kommer fra parken Teglverksdammen, åpnet i 2015, på den andre siden av Grenseveien. Bertrand Narvesens vei går som en tverrakse for fotgjengere fra nordvest til sydøst i parken.

Nordvest for parken ligger boligkomplekset Marienfryd fra 2010-årene, der Narvesens hovedkontor lå tidligere.

Utforming av parken[rediger | rediger kilde]

Parken er laget med turveien og den gjenåpnede Hovinbekken som to viktige elementer som følger hverandre, og har ellers beplantning, lekeplasser, bålplass, dam, benker og sittekanter, gressletter og dam. En høy fabrikkpipe fra Tiedemanns Tobakksfabrikk står i parken som et landemerke. Fabrikken, som har gitt navnet til parken og tidligere eide grunnen, etablerte seg med ny fabrikk og administrasjon, produksjon og alger på området sydvest for parken i 1968. Tobakksfabrikken ble nedlagt i 2008, som den siste i Norge, og området brukt til boliger.[2]

Parken ble i planutkastet i 2007 kostnadsberegnet til 45 mill. kr, som ble forutsatt dekket av utbyggerne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bertrand Narvesens vei midt i parken ligger i strøket Hovin ifølge Oslo byleksikon, 2010-utgaven, side 74, men her er parken plassert både på Ensjø og Hasle slik nåtidige kilder gjør.
  2. ^ J. L. Tiedemanns Tobaksfabrik Joh. H. Andresen. industrimuseum.no. (besøkt 11. november 2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]