Vestnes (Mandal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vestnes
Mandal. Strøkene Vestnes og litt av Støkkan.jpg
Vestnes og litt av Støkkan sett fra Uranienborg
Basisdata
KommuneLindesnes
Grenser tilFurulunden, Støkkan, Hermansby, Sentrum
Innbyggere1777 (2014. 3 grunnkretser)
NavnebakgrunnVestnes gård
Beliggenhet

Vestnes
58°01′41″N 7°26′17″Ø

Vestnes er et boligstrøk i Mandal i Lindesnes kommune i Agder. Strøket er arealmessig ganske stort, men befolkningstettheten ganske lav siden omtrent alt av boligene er eneboliger eller rekkehus, og mye av arealet er dekket av Idrettsparken, samt fra tidligere av et større industriområde underlagt Båtservice. Neseveien viser den største utstrekningen øst-vest, mens Middelfarts gate viser største utstrekning nord-sør. Bykjernen ligger i øst, mens Furulunden og sentrums-skoleområdene ligger i sør.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vestnes har sitt navn fra Vestnes gård, som hadde bykjernen i øst og strakk seg til fjorden i vest.

På slutten av 1800-tallet drev Edward Salvesen Vestnes Gård som var et mønsterbruk med grisehus, fjøs og store områder dyrket mark. Neseveien (utledet av Vestnesveien) gikk som eneste vei gjennom eiendommen, fra byen til en idrettsplass ytterst ved fjorden. I 1917 solgte han gården til Mandal kommune. Dette var et tiltak fra kommunen rettet mot fremtiden, siden Vestnes gård lå i Halse og Harkmark kommune inntil 4 år senere hvor Mandal kommune fikk utvidet grensene sine (med nettopp bl.a. Vestnes) samtidig som den fikk bystatus. Kommunens plan var boligbygging, noe man begynte med allerede i mellomkrigstiden. Området øst for dagens Fridtjof Nansens vei (ringveien) ble bebygd først, naturlig nok siden dette var nærmest sentrum.

Under andre verdenskrig var det flyplass på Vestnessletta. Allerede 12. april 1940 landet en tysk Messerschmitt her. Flyplassen ble utbygd med hangar, rullebane og brakker til mannskapene. Det første året av krigen spilte Mandal flyplass på Vestnes en viktig rolle i luftkrigen over Nordsjøen og Sørlandet. Etter at Lista flystasjon sto ferdig sommeren 1941, ble flyplassen i Mandal mindre brukt. Høsten 1949 flyttet Båtservice Verft inn på området, og samme høst signerte verftet kontrakt med Marinen om bygging av én MTB. Dette ble begynnelsen på et langt og viktig industrieventyr i Mandal. Mange båter og skip er bygget ved verftet og mange mandalitter har hatt sin arbeidsplass her. På det meste var det over 450 ansatte samtidig.

Etter krigen skjøt også boligutbyggingen på resten av Vestnes fart. Den siste delen som ble bebygd lå i sør mellom Idrettsparken og Furulunden, det skjedde på 1960-tallet.

Bebyggelse og sosiologi[rediger | rediger kilde]

Deler av Vestnes sett fra Buråstoppen i Mandal i 2009. Utsyn sørover, med Furulunden i bakgrunnen, og skjærgården bak dette igjen.

Eiendomsmegleren Exbo offentliggjorde i 2014 en undersøkelse de hadde gjort av bebyggelsen og beboerne på Vestnes. Her kom det bl.a. frem at:

  • 93 prosent av bebyggelsen Vestnes består av eneboliger, og at 9 av 10 bor i eneboliger.
  • Åtte av ti eier sin egen bolig.
  • Seks av ti har eiendom med pris over 2,5 millioner kroner.
  • Fem av ti har bolig mellom 60-120 kvm.
  • Tre av ti er barnefamilier.