Hallingby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hallingby
Hallingby skole i Hvalsbruveien
LandNorges flagg Norge
FylkeBuskerud
KommuneRingerike
Postnummer3525 Hallingby
Areal0,65 km²
Befolkning888[a] (2023)
Bef.tetthet1 366,2 innb./km²
Kart
Hallingby
60°16′17″N 10°11′04″Ø

Hallingby er både en gammel matrikkelgård og et tettsted i Ytre Ådal, i Ringerike kommune, Buskerud. Tettstedet har 888[1] innbyggere per 1. januar 2023, og sentrum ligger langs vestsiden av Europavei 16 mot Valdres og Vestlandet. Øst for europaveien ligger et stort boligfelt, som i hovedsak består av eneboliger og rekkehusbebyggelse. Boligfeltet har felles av- og påkjøring til europaveien som trafikken til sentrum av Hallingby. Trafikken inn til boligfeltet går via Hvalsbruveien, Gamle Ådalsvei og Kirkemoveien.

Hallingbygårdene[rediger | rediger kilde]

Hallingby (gnr. 273 i Ringerike og gnr. 3 i tidligere Ådal) er en gammel storgård som ligger på høyden over og sør for Hallingby sentrum. Gården er for lengst delt, men begge bærer navnet Hallingby og har felles inn- og utkjøring fra europaveien.

Hallingby øst har bnr. 1 og ligger nærmest europaveien. Eiendommen strekker seg fra østbredden av Ådalselva sør i Døvlingsmyra og nord i Døvlingen, og nordøstover til gårdstunet og sør til Hamborg og videre øst-nordøstover fra Hallingbytoppen til cirka 462 moh. oppunder Slåtteberget. Eiendommen utgjør i alt cirka 2 100 daa og er størst av de to gårdene.

Hallingby vest har bnr. 2 og ligger litt lenger nordvest på Hallingbytoppen. Eiendommen strekker seg fra østbredden av Ådalselva nord i Døvlingsmyra og nordover langs elva til bekken og evja rett sør for Hval kirke, samt jordene østover til eget gårdstun. Eiendommen utgjør i alt cirka 895 daa og er minst av de to gårdene.

Tettstedet[rediger | rediger kilde]

Hallingby var kommunesenter i tidligere Ådal herredskommune i Buskerud, men kommunen ble sammen med bykommunen Hønefoss og de tidligere herredskommunene Norderhov, Tyristrand og Hole slått sammen til den nye storkommunen Ringerike fra 1. januar 1964. Hole forlot imidlertid storkommunen og ble selvstendig igjen noen år senere. Hallingby var også én av fem stasjoner langs den nedlagte Sperillbanen, en sidebane til Randsfjordbanen som åpnet fram til Finsand i Øvre Ådal den 31. juli 1926. Persontrafikken på jernbanestrekningen ble ingen suksess og ble vedtatt nedlagt allerede 1. juni 1933, men godstrafikken fikk pågå fram til 1. august 1957.

Stedet har egen kirke, Hval kirke, med leggplass og ei større moderne kirkestue, Hval kirkestue, som leies ut til ulike arrangement. Kirkebygget er en åttekantet tømmerkirke fra 1862, og er sognekirke i Ytre Ådal og hovedkirke i Ådal prestegjeld, som dessuten omfatter de to sognene Viker og Nes.

Ringerike kommune har dessuten et bemannet omsorgssenter i Hvalsbruveien, med omsorgsleiligheter i nr. 3–17 og større rom med fellesfasiliteter i 19, samt et døgnbemannet bofellesskap for demente i nr. 21. Dessuten har kommunen trygdeleiligheter i Dølerudveien 9–19.

På Hallingby ligger også Hallingby skole, som er en kombinert barne- og ungdomsskole. Stedet har dessuten barnehage, dagligvarebutikk, gatekjøkken, to bensinstasjoner (hvorav den ene er betjent med eget gatekjøkken), frisør, legesenter og fysioterapi. Fiskekort for Ådalselva kan kjøpes flere steder.

Kjente personer fra Hallingby[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023.