Gampefossen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gampefossen
og Holtbekken
LandNorges flagg Norge
BeliggenhetLivmarka, Ringerike
ElvHoltbekken
FossetypeKaskadefoss
Fallhøyder
 – Totalt fall
 – Høyeste loddrette fall
 – Antall fall

19,5 m
15 m
1
Høyde ved toppen103 moh.
Vernestatusingen
Tekniske inngrepingen
Merknadbare tilgjengelig til fots
Kart
Gampefossen
60°10′11″N 10°17′19″Ø

Gampefossen er en kaskadefoss som normalt har liten vannføring og en total fallhøyde på cirka 19,5 m, hvorav cirka 15 m som en stupbratt hestehalefoss. Under flom er imidlertid fossen vill og storslagen. Fossefallet ligger i Holtbekken, som drenerer fra Haugsbygd og Ringkollen og har utløpet i Randselva ved HøneholtVesterntangen, i Ringerike kommune.

Opphavet til navnet på fossen er ukjent, selv om et lokalt sagn antyder at det kanskje var en hest (gamp) som falt ned der en gang i tiden. Sagnet savner imidlertid både dokumentasjon og seriøse referanser. En mulig teori er at fossen har vært en slags vanningsplass for hester en gang i tiden, men det savner holdepunkter. En tredje teori er at forstavelsen gampe er dialektform av gimpe, som opprinnelig betyr den humpende eller også å vrikke på overkroppen, og at dette har med hvordan vannet oppfører seg i fossen. Også dette savner holdepunkter.

Gampefossen er lite tilgjengelig og ligger i tett lauvskog i Livmarka, med mye trefall på tvers av bekkefaret, og det er bare mulig og ta seg dit til fots. Enklest er det å følge Livveien og Holtbekkveien mot Høneholt, til man når den lille brua over Holtbekken, og så følge bekken motstrøms gjennom krattskogen til man når fossen, som stuper ned en bratt fjellknatt.[1][2]

Holtbekken[rediger | rediger kilde]

Holtbekken drenerer områder i Haugsbygd, helt opp mot Ringkollen på Krokskogen, og har utløp i Randselva, tvers over elva for Holttangen. Vannføringen i bekken er normalt svært beskjeden, men under flom kan den være stri og Gampefossen stor og praktfull. På denne elvestrekningen danner Randselva flere store meandere, med dertil naturlige tanger. Direkte nord for utløpet til elva ligger et område kalt Høneholt, som består av en tange med dyrket mark. Øst for Høneholt og på tvers av elva ligger Hovsenga naturreservat på en annen tange.

Trolig er det den stupbratte fjellknatten der fossen stuper utfor som er opphavet til gårdsnavnet Klette (gnr. 99 i tidligere Norderhov herredskommune), et nå nedlagt gårdsbruk som lå på flaten ovenfor fossen, like ved Vestern. Det opprinnelige Klette ble trolig lagt øde under svartedauden, for den har i nyere tid vært kjent som både Øgarden og nå sist som Ødegaarden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Olav Norheim (8. februar 2011). «Gampefossen». Historien her vi bor. Besøkt 15. februar 2018. 
  2. ^ Per Martin Nordli (7. januar 2017). «Mikroeventyret nær deg». ringblad.no. Ringerikes Blad. Besøkt 15. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]