Hisøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hisøy
Hisøya
Hisøy fra Nord
Geografi
PlasseringAgder, Arendal kommune
Areal 7,99 km²
Høyeste punktFurukongen (100 moh)
Administrasjon
LandNorges flagg Norge
Posisjon
Kart
Hisøy
58°26′05″N 8°45′17″Ø

Kommunevåpen for den tidligere selvstendige kommunen Hisøy i Agder, fra 1992 del av storkommunen Arendal.

Hisøy også kalt Hisøya, er sammen med Tromøy to store øyer utenfor Arendal sentrum, og i mellom dem er Galtesund som er en av to innseilinger til byen, og øyene gjør Arendal til en lun havn.

1. januar 1992 ble Hisøy, Tromøy, Moland og Øyestad kommuner slått sammen med Arendal til den nye Arendal kommune. Hisøy hadde da en befolkning på 4 026 og et areal på 10 km.

Kommunesenteret var Kolbjørnsvik.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det indoeuropeiske ordet his (den avskårne), skal være opprinnelsen til øyas navn, da øya er avskåret fra land. Når en elv deler seg og går rundt en øy, kalles dette en his.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Hisøy er 7,99 km² stor og som øy ganske spesiell ved at den har elveløp og en innsjø på innsiden, og fjorder og hav på motsatt side. Nidelvas to utløp, innsjøen Hølen, Arendals havnebasseng, Galtesund og Havsøysund, er farvann som grenser mot Hisøy. Torungene, Havsøya og Gjervoldsøy, tilhører Hisøy, og alle har bevaringsverdig bebyggelse. Høyeste naturlige punkt er 99,2 moh der vanntårnet Furukongen er plassert i nærheten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra gammelt av var Hisøy en del av Øyestad, men ble eget sogn i 1847, og eget prestegjeld i 1872. Hisøy var sammen med Froland, Fjære og Øyestad del av Øyestad formannskapsdistrikt fra 1837. Fjære ble egen kommune i 1846. I 1850 ble også Froland skilt ut mens Hisøy og Øyestad fortsatt var én enhet. 1. januar 1881 ble Hisøy skilt ut som egen kommune. 1. januar 1992 ble Hisøy, Arendal, Moland, Tromøy og Øyestad slått sammen til dagens Arendal kommune.

Gruvedrift[rediger | rediger kilde]

I 1646 reiste Christian IV til Norge for å lete etter gull på Hisøy. Det ble åpnet en gruve i Vragvika, og noe gull ble funnet. Etter at kongen døde i 1647 forsvant interessen for gruven, og den ble etter hvert lagt ned.

Kystfort[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sandviga

I 1941 bygde den tyske okkupasjonmakten et kystfort på Hisøy.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Hisøys tettbebyggelse nær Arendal sentrum har fungert som en forstad til Arendal by. Byen Arendal lå omkring havnebassenget, fordelt på flere kommuner. På 1700-tallet fantes det kjøpmannsgårder i Kolbjørnsvik, som formelt sett hørte til byen Arendal. Kolbjørnsvik, Sandviga, Gullsmedenga, His og Flødevigen er kjente steder på Hisøy. Tilnærmet all bebyggelse på Hisøy ligger innenfor tettstedet Arendal.

Båten Kolbjørn har i mer enn hundre år sørget for transport tvers over Arendals havnebasseng til nabokommunen Hisøy og dens kommunesenter Kolbjørnsvik.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]