Charlottenlund (Tromsø)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Charlottenlund er et utfartssted og friluftsområde på Tromsøya i Tromsø. Det er et populært ski-, skøyte- og akeområde for barn og unge i byen på vinterstid, og ligger i lysløypetraseen som går over øya [1].

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter 1830-tallet ble det lov å kjøpe seg stykker på Tromsøya [2], det var spesielt kjøpmenn og enkelte embedsmenn som benyttet seg av denne muligheten. Rundt 1840 begynte man å oppføre sommervillaer på disse stykkene. Charlottenlund er et slikt stykke og var eid av doktor Christian Heinrich Nissen som var amtlege fra 1840[3]. Han døpte stykket etter sin datter Charlotte Ebeltoft og etablerte et landsted der. Veien fra landstedet til Dramsveien ble kalt Doktordalen etter han.

I 1900 åpnet vognmann Ludvig Abrahamsen og kona Inga et nyoppført sportshotell [4] og forlystelsessted på Charlottenlund. Vognmann Ludvig skysset turister og byfolk med hest og kjerre opp til sportshotellet, hvor det var restaurant og kafé, peisestue med piano, og telefon [5]. Stedet ble igjen solgt i 1917. I dag er det gamle sportshotellet borte, men stedet blir fortsatt brukt til utfart og lek.

Referanser[rediger | rediger kilde]