Sandeid middelalderkirkegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sandeid middelalderkirkegård
Kirken som sto på den gamle kirkegården fra 1814 til 1906.

Sandeid middelalderkirkegård er et kulturminne i ved det gamle kirkestedet i Sandeid i Vindafjord kommune i Rogaland.

Sandeid stavkirke var den først kirken i Sandeid. Den ble reist på 1100-tallet på det gamle offerstedet på middelalderkirkegården, like ved der bedehuset ligger i dag. Dette var en stavkirke som ble utvidet i 1625, men forfalt på 1700-tallet.

I 1814 ble stavkirken revet og erstattet av en liten kirke uten tårn. Denne kirken ble brukt fram til 1904, da nåværende kirke ble bygd. Så ble den gamle, dårlige kirken revet. I hefte fra Sandeid sokneråd i anledning 75-årsjubileet for den nye kirken, er et bilde av den gamle kirken på middelalderkirkegården. Den gamle altertavlen fra den gamle kirken og talerstolen er bevart og på museum. Da den gamle kirken ble revet, ble det funnet rester av et krusifiks av en Kristusfigur. Dette krusifikset er fra tiden før reformasjonen, dvs fra før 1536. Dette er nå bevart ved Bergen museum.

Da den gamle kirken ble revet, ble det også funnet en kvit stein, eller fallosstein. Det er svært sjelden det er førkristne gjenstander inne på kirkegårdene. På den gamle kirkegården er det blant annet et gammelt steinkors uten innskrift og en fallosstein. Det er lite igjen på Sandeid middelalderkirkegård. Arkeologisk museum har laget en informasjonsplakat for Sandeid middelalderkirkegård.[1]

Jens Zetlitz var prest i Vikedals prestegjeldt fra 1800-1811, og var derfor også prest i Sandeid og virket i Sandeid stavkirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mellomalderkyrkjegård Arkivert 5. mars 2016 hos Wayback Machine., Rogaland fylkeskommune.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]