Yven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Yven er en bydel i Sarpsborg. Bydelen ligger på vestsiden av Glomma mellom Sarpsborg og Fredrikstad. Avstanden til Sarpsborg sentrum er cirka 4 kilometer og til Fredrikstad sentrum cirka 12 kilometer. Yven består av områdene vest for E6 og øst for Langemyr, som skiller bydelen fra nabobydelen Greåker.

Det bor drøyt 5 700 innbyggere i Sarpsborg kommunes delområde Yven, fordelt på grunnkretsene Helleskjær, Hannestad, Yven, Yvenbråten, Langemyr, Grålumåsen, Kalleren, Grålum og Bjørnstad. Det er imidlertid bare de fem første grunnkretsene som regnes som Yven i dagligtalen. Disse fem grunnkretsene har totalt 3 400 innbyggere, og det er fra disse områdene Hannestad skole henter sine rundt 250 elever.

Yven har postnummeret 1715.

Historie[rediger | rediger kilde]

Yven (tidligere kjent som Ydalar) er nevnt allerede i det norrøne diktet Grimnismål, som bolig for guden Ull. Siden nabogårdene Alvim og Valaskjold er nevnt i det samme diktet antar forskere at det er Yven i Sarpsborg som ga navn til gudeboligen.[1]

På 1800-tallet lå bosettingen på Yven nede ved Glomma, ved fergeleiet Hannestad, hvor det gikk ferge over til Vesten i Borge. Den første skolen ble oppført i 1865, og også barn fra Borge gikk da på denne skolen. I 1875 var det 75 husholdninger på Hannestad, og det var lenseanlegg i Borge som ga arbeid til mange. I 1909 ble lensa erstattet av en tømmertunnel et stykke unna, men i 1912 ble Yven Papirfabrikk anlagt.

Den store utbyggingen på Yven skjedde på 1970- og 1980-tallet, og bydelen består i all hovedsak av større villaer samt en del rekkehus. Unntaket er Skogholtet borettslag, som ligger midt på Yven med sine seks blokker. Senere er det bygget hundrevis av terrasseblokker, særlig i storbyforstedene. Mens den opprinnelige bebyggelsen lå nede ved elven, er den moderne bebyggelsen oppe i den høye åsryggen man ser på høyre side av E6 når man kjører sørover mot Sverige.

Natur[rediger | rediger kilde]

Til tross for at Yven ligger midt i Norges femte største tettsted er bydelen avgrenset av naturområder på de fleste kanter. Det er bare mot Grålum at det er en mer flytende grense med sammenhengende bebyggelse helt opp til E6. I sør danner Glomma grensen mot Borge. I vest er Langemyr en barriere mot Greåkerdalen og Tindlund.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Fra 1912 til 1983 hadde Østfoldbanen holdeplass på Yven. Hovedveien på Yven er 3 kilometer lange Ordfører Karlsens vei, som går i bratt bakke opp fra riksvei 109 til toppen av Yvenåsen, der veien begynner å helle nedover til den ved nabobydelen Grålum møter riksvei 114.

Sport[rediger | rediger kilde]

Kjente idrettsutøvere fra Yven:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkeologi i nord». (Av Frans Arne Stylegar).