Olsenbanden og Data-Harry sprenger verdensbanken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Olsenbanden og Data-Harry sprenger verdensbanken
Generell informasjon
SjangerKomedie
Utgivelsesår1978
Prod.landNorge
Lengde101 min.
SpråkNorsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiKnut Bohwim
MusikkBent Fabricius-Bjerre
SjeffotografMattis Mathiesen
KlippPer A. Anonsen
Foran kamera
MedvirkendeArve Opsahl
Carsten Byhring
Sverre Holm
Aud Schønemann
Harald Heide-Steen jr.
Eksterne lenker

Olsenbanden og Data-Harry sprenger verdensbanken er den niende filmen i den norske serien om Olsenbanden. Filmen hadde premiere 18. august 1978 og er regissert av Knut Bohwim.

Handling[rediger | rediger kilde]

Egon Olsen havner atter innenfor murene etter et mislykket kupp på Stortinget. Når Egon settes fri, har Kjell og Benny fått en ny sjef, Dynamitt-Harry. Etter å ha sovnet i en container og ufrivillig havnet i USA, tok han utdannelse innen data og ble til Data-Harry. Han har nå eget selskap, er edru og penetrerer sikkerhetssystemer og knekker elektroniske safer med sin nyervervede kunnskap. Dette liker Egon dårlig og saboterer datautstyret hans. Kjell og Benny må atter sette sin lit til Egon, og Egons plan denne gangen er å stjele 10 millioner dollar som kjeltringen Hallandsen skal kjøpe 30 tonn smør for, som skal selges videre til det smørmanglende Russland. Men smøret er subsidiert i Norge, og for å omgå loven er stortingsrepresentant Smith-Nilsen kjøpt og betalt og skal ordne det slik at smøret kan sendes ut av landet. Kriminalbetjent Hermansen nekter å gjøre noe med saken, så kriminalkonstabel Holm tar oppdraget.

Egons erkefiende nummer 1, Mester Hansen, har fått i oppdrag å utrydde hele Olsenbanden sammen med sin litt dummere høyrehånd, Biffen. De klarer å stjele pengene og fange Egon, men Kjell redder både ham og Benny. Pengene er nå i Verdensbanken, og Olsenbanden klarer å lure seg inn og bryter seg så ut med hjelp av Data-Harry. Benny og Kjell gjemmer pengene i en vaskemaskin når de ser politiet, men Valborg setter på maskinene og ødelegger pengene. Mester Hansen og Biffen blir tatt av politiet og tar på seg skylda for kuppet, samt tidligere kupp utført av Olsenbanden, men det vil ikke Egon ha noe av, så han melder seg for politiet og havner atter en gang bak murene. Holm blir forfremmet, mens Hermansen blir degradert og overført til politistallen.

Trivia[rediger | rediger kilde]

I klippet hvor Biffen under biljakten får bilen sin delt i to av Mester Hansen og deretter kjører ned og ødelegger en fabrikkpipe, har man brukt klippet som ble laget til den danske versjonen av filmen (Olsen-banden deruda' fra 1977) fra der Biffen kjører den delte bilen gjennom formannens kontor til pipen er falt ned. Dette kan man se ved at det på kontorveggen står skrevet «Formand». I filmen spiller Bjørn Watt Boolsen forretningsmannen Smith Nilsen. Boolsen er dansk og har spilt Bang Johansen og Hallandsen i de fleste danske filmene. Klippene med ham er også hentet fra den danske versjonen av filmen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Egon Olsen Arve Opsahl
Kjell Jensen Carsten Byhring
Benny Fransen Sverre Holm
Dynamitt-Harry Harald Heide-Steen jr.
Valborg Jensen Aud Schønemann
Kriminalbetjent Hermansen Sverre Wilberg
Kriminalassistent Holm Øivind Blunck
Mester Hansen Henki Kolstad
Biffen Ove Verner Hansen
Larsen's kjøreskole Arne Aas
Smith-Nilsen Bjørn Watt Boolsen
Hallandsen Alf Malland
Parkometervakt Dan Fosse
Formann på industriområde Adolf Bjerke
Pike med gul bil Sisse Reingaard
Billist med
flyttelass på taket
Knut Bohwim
Cadillac-Representant Ulf Wengård
Nyhetsoppleser Tom Berntzen
Seg selv Per Kleppe
Portvakt
i Verdensbanken
Arne Lie
Pengetransportsjåfør
i Verdensbanken
Peter Meyer
Pengetransportsvakt
i Verdensbanken
Sverre Røyne
Justisministeren Johan Fillinger
Sikkerhetsexpert
i Verdensbanken
Karl Stegger

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]