Øistein Borge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øistein Borge
Født20. feb. 1958Rediger på Wikidata (66 år)
BeskjeftigelseForfatter, tekstforfatter Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Øistein Borge (født 20. februar 1958) er en norsk krim- og ungdomsbokforfatter med bakgrunn fra reklamebransjen.

Reklamebransjen[rediger | rediger kilde]

Borge arbeidet i en årrekke i film- og reklamebransjen, som regissør, tekstforfatter og kreativ leder. Han har mottatt en lang rekke priser for sine arbeider både i Norge og utlandet, blant disse to gulløver fra reklamefilmfestivalen i Cannes, samt Kreativt Forums ærespris "Gullblyanten".[1]

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Borge ga i perioden 2006-2008 ut tre romaner om ungdomshelten Nino Glass. I 2016 krimdebuterte han med sin første bok om Bogart Bull – «Den syvende demonen».[1] Aftenpostens anmelder var svært positiv: «Øistein Borges debutarbeid i godt voksen alder er en gjennomarbeidet, velskrevet og ganske så raffinert historie som blant annet lykkes i å sy sammen ulike tidsplan til en suggestiv helhet.»[2] Boka ble i 2017 nominert til Mauritz Hansen-prisen for årets beste debut i krimsjangeren.

Oppfølgeren Det som aldri dør (2017) har også fått positiv mottakelse av norsk presse, og Borge ble nominert til Riverton-prisen for årets beste kriminalroman. I 2019 fulgte han opp med Jeg er nummer 13, igjen med positiv mottagelse. VGs anmelder skrev blant annet: "Borge er en forfatter som behersker de håndverksmessige sidene av krimskrivingen til tuppen av fingerspissene". Alle de tre bøkene om Bogart Bull er solgt til det store, tyske forlaget Droemer-Knaur.[3] Borges fjerde roman om Bogart Bull - "Bastarden" - utkom i mai 2020. Siden fulgte "Matadorens siste dans" (2021), "De nakne" (2022) og "Haiene" (2023).

Øistein Borge bor i Son i Vestby kommune, der han jobber som forfatter på fulltid.[1]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Nå satser Øistein Borge på krimmen». www.budstikka.no (norsk). 12. februar 2016. Besøkt 5. januar 2018. «Borge jobbet frilans som reklamefilmregissør, og er per våren 2016 den siste norske regissøren som har vunnet gull i Cannes-festivalens reklamefilmkategori. Han har vært involvert i en rekke kjente reklamefilmer, deriblant filmer for NSB, Freia og Braathens SAFE. Men i 2006 lanserte han sin første barne- og ungdomsroman, «Nino Glass», og i 2007 og 2008 skrev han oppfølger to og tre.» 
  2. ^ Olsen, Pål Gerhard (12. mars 2016). ««Den syvende demonen»: Hakekors og malerkunst». Aftenposten. Besøkt 5. januar 2018. 
  3. ^ «Kreuzschnitt von Øistein Borge – Buch von Droemer Knaur». www.droemer-knaur.de (tysk). Besøkt 5. januar 2018. 

Kilder[rediger | rediger kilde]