Étienne Bazeries

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Étienne Bazeries
Født21. aug. 1846[1][2]Rediger på Wikidata
Port-Vendres
Død7. nov. 1931[1]Rediger på Wikidata (85 år)
Frankrike
BeskjeftigelseKryptograf, matematiker, militært personell Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike
UtmerkelserOffiser av Æreslegionen[3]

Étienne Bazeries (født 21. august 1846 i Port-Vendres i Frankrike, død 7. november 1931 i Noyon) var en fransk offiser og kryptolog som på sin tid var landets ledende ekspert på hemmelig og kodet skrift.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Étienne Bazeries var ansatt i det ridende politi. I 1863 vervet han seg i den franske hæren. Han kjempet i den fransk-tyske krig og ble tatt til fange. Han klarte å flykte fra tysk fangenskap, forkledt som murer.

I 1874 ble han forfremmet til løytnant og ble sendt til Algerie året etter. Han returnerte til Frankrike i 1877 og giftet seg med Marie-Louise-Elodie Berthon, som han fikk tre døtre med: Césarine, Fernande og Paule.

Kryptologi[rediger | rediger kilde]

Étienne Bazeries var kommet i kontakt med arbeidet med hemmelig skrift da han, likesom Charles Wheatstone og Playfair, hadde forsøkt å dechifferere kodede meddelelser i dagsavisene. Bazeries klarte å «knekke» kodene og fortalte om dette i offiserskasinoet.

Han hevdet at han nok skulle klare å dechiffrere de franske militærkodene. Det klarte han også, og Krigsministeriet endret da kodenøkkelsystemet, men allerede før det nye systemet var blitt innført i avdelingene hadde Bazeries knekket den nye koden også.

Bazeries ble da tilordnet utenriksministeriets chifferbyrå. På denne tiden begynte han også å interessere seg for gamle og historiske kodemeldinger. Han klarte å deschiffrere gamle tekster skrevet på kong Ludvig XIVs tid. Blant disse meldinger var også et kodet med Grand Chiffre, og i klarteksten som Bazeries fikk frem, fikk han belegg for at den mystiske Mannen med jernmasken kunne ha vært Vivien de Bulonde.

I 1891 presenterte Bazeries sin sylinder for de franske militære myndighetene, et system for automatisk chiffering på samme vis som Jefferson-valsen.

Under Dreyfussaken klarte han å dechiffrere det såkalte Panizzardi-telegrammet, men ettersom den fremkomne teksten ikke belastet den arresterte artillerikapteinen Alfred Dreyfus, ble hans oversettelse lagt til side av oppdragsgiverne hans og underslått i den hemmelige rettssaken mot Dreyfus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Léonore database, oppført som Etienne Bazeries, Léonore LH//150/51, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Léonore database, besøkt 5. august 2018[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • David Kahn: The Man in the Iron Mask – Encore et Enfin. Cryptologia. Rose-Hulman Institute of Technology. Taylor & Francis, Philadelphia PA 29.2005,1 (January), s. 43–94. ISSN 0161-1194
  • Stephen Pincock og Mark Frary: Geheime Codes – Die berühmtesten Verschlüsselungstechniken und ihre Geschichte. Bastei Lübbe, 2007. ISBN 3-431-03734-8.
  • Rosario Candela: The Military Cipher of Commandant Bazeries. New York: Cardanus Press, 1938. This book provided good detail of Bazaries as a cryptanalyst.
  • Kahn, David, The Codebreakers. 1967, 2d ed. 1996. (ISBN 0-684-83130-9)