«Dragespringvannet»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Dragespringvannet»
Basisdata
KunstnerThorvald Bindesbøll og Joakim Skovgaard
År18891923
TypeFontene med dyregruppe
EierKøbenhavns kommune
GiverInntekter fra «Raadhusudstillingen af dansk Kunst indtil 1890» i 1901, bidrag fra Eibeschütz Legat til Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse og andre fond
Inskripsjon"TILVEIEBRAGT FOR/OVERSKVDET VED RÅDHVS-/VDSTILLINGEN AF/DANSK KUNST 1901:/ OVERDRAGET/BYEN 1904"
Fysiske mål
Bredde310 cm i diameter
Høyde700 cm
Selve dragene er ca. 167 cm høye
Geografisk plassering
LandDanmark
By:København
Kart
«Dragespringvannet»
55°40′33″N 12°34′07″Ø
 «Dragespringvannet» på Commons

«Dragespringvannet» er en fontene på Rådhuspladsen i København. Kunstverket er utført i bronse og granitt og forestiller en tyr og en drage i kamp. Verket er et resultat av et samarbeide mellom Thorvald Bindesbøll og Joakim Skovgaard. Anledningen var en konkurranse om et monument til Amagertorv-Højbro Plads som Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse hadde utlyst.

Det første utkastet til «Dragespringvannet» ble modellert av Skovgaard i 1889, som også var opphavsmannen til den første idéen. Bindesbøll endret prosjektet og Skovgaard utferdiget en ferdig skisse. De to kunstneres forslag vant imidlertid ikke konkurransen ettersom førstepremien gikk til «Storkespringvannet».

I stedet ble «Dragespringvannet» oppført på Rådhuspladsen og ble avduket i 1904 uten tyren. Avisen Politiken hadde et intervju med Bindesbøll rett før avdukingen og journalisten spurte blant annet om hvordan samarbeidet mellom de to hadde vært. Det ble også stilt spørsmål om hvem som hadde komponert hva av Springvandet. På spørsmålet svarte Bindesbøll:

Fontænen, mener De. Tja, Joakim og jeg har s'gu været lige gode om at rode med det hele.

Thorvald Bindesbøll

Etter avdukingen var pressen full av kritikk og i de påfølgende årene sammenliknet man det med en spyttbakke. Tyren kom endelig på plass nesten 20 år senere, i 1923.[1]

Inskripsjon: «TILVEIEBRAGT FOR/OVERSKVDET VED RÅDHVS-/VDSTILLINGEN AF/DANSK KUNST 1901:/ OVERDRAGET/BYEN 1904»

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]