Smaragd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smaragd
Smaragd
Generelt
FormelBe3Al2(SiO3)6
GruppeBeryll
Identifikasjon
FargeGrønn til fargeløs
KrystallsystemHeksagonal
Hardhet (Mohs)7.5–8
Strekfargehvit
Andre mineraler
Liste over mineraler

Smaragd er en av de fire mest verdifulle edelstenene av mineralet beryll. Edelstenen er et beryllium-aluminiumsilikat med  krom eller vanadium, som gir stenen den dypgrønne fargen. Smaragden slipes oftest i emerald cut som fremhever fargen best og passer den naturlige formen på berylkrystall.

Smaragd-funn i Norge[rediger | rediger kilde]

Gruvedrift på Minnesund[rediger | rediger kilde]

Smaragdgruvene ved Minnesund på Byrud gård i Akershus er Nord-Europas eneste i sitt slag. Det var gruvedrift etter smaragd fra 1899 til 1909, åpnet av engelskmannen Edward Aston som bodde på gården med sin familie mens han arbeidet i gullgruveneEidsvoll. En novemberdag i 1898 gikk hans datter Evelyn Aston på ski på Mjøsa for å undersøke en hule hun kjente til. Her var det gått et ras, og hun fikk øye på noen glitrende steiner hun tok med til gullsmed David Andersen i Kristiania. Han sa at det var smaragder hun hadde funnet.[1]

Gruvene ble nedlagt i 1909, kanskje fordi det ble gjort store smaragdfunn i Colombia, som i dag bryter 90 % av alle smaragder. Den største smaragden funnet ved Byrud gård hadde et tverrsnitt som en blyant, og det heter seg at en smaragd fra Minnesund er å finne blant de engelske kronjuvelene.[2]

Turistattraksjon[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig ble Minnesund-gruvene undersøkt av tyskerne, men ellers var det liten aktivitet der frem til 1960-tallet, da interessen for geologi og mineraler våknet blant amatører. Siden er stedet blitt mer og mer besøkt. I dag er smaragdgruvene ved Byrud gård godt etablert som en turistattraksjon. Opp mot seks tusen mennesker besøker hvert år gruvene for å finne sin egen smaragd.

Mineralene ved smaragdgruvene[rediger | rediger kilde]

Den lengste gruvegangen går 80 meter inn i fjellet.[3] Det er funnet mange forskjellige mineraler i tillegg til smaragder ved Byrud gård. Blant annet mineraler som beryll (gulbrun til lysegrønn), flusspat (lilla og grønn), topas (hvit og honninggul), kvarts, apatitt (fargeløs til dypblå), albitt, bavenitt, muskovitt, laumontitt og mikroklin.

Johannes' åpenbaring[rediger | rediger kilde]

Smaragd er nevnt i Bibelen, i skildringen av det himmelske Jerusalem i Johannes' åpenbaring 21,19-20:

Grunnsteinne i bymuren var prydet med edelstener av alle slag. Den første grunnsteinen var av jaspis, den andre var av safir, den tredje av kalsedon, den fjerde av smaragd, den femte av sardonyks, den sjette av karneol, den sjuende av krysolitt, den åttende av beryll, den niende av topas, den tiende av krysopras, den ellevte av hyasint, den tolvte av ametyst.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jan-Christian Nordahl: «Bli med smaragdkvinnen på skattejakt», Hjemmet 39/2006
  2. ^ «Smaragdgruvene»
  3. ^ Jan-Christian Nordahl: «Bli med smaragdkvinnen på skattejakt», Hjemmet 39/2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]