Sentralstøvsuger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sentralstøvsuger produsert i Florida.

En sentralstøvsuger er en husholdningsmaskin som fungerer på samme måte som en støvsuger, vanligvis for å fjerne støv og partikler fra gulv og møbler, men der motoren med støvoppsamler er montert fast ett sted i huset. Det er montert rørsystem fra en eller flere kontakter der støvsugerslangen kan kobles. Rørene fører til støvoppsamleren i sentralstøvsugeren. Luften som blåses ut av sentralstøvsugeren føres vanligvis gjennom en lyddemper og ut av huset.

Slangen som går fra håndtaket med røret med slangemunnstykket til kontakten i veggen eller i gulvet, er vanligvis lang, fortrinnsvis tilpasset avstanden fra kontaktpunktene til det mest fjerntliggende gulvarealet.

Noen modeller har kabler for styrestrøm, ofte 12 Volt, fra sentralstøvsugeren til kontaktene. Noen slanger har tilkobling som kobler styrestrømmen som starter sentralstøvsugeren når slangen settes i kontakten. Andre slanger har kabel for styrestrømmen med en av-på bryter i håndtaket i andre enden av slangen, slik at motoren kan startes og stoppes med den.

Ved montering av sentralstøvsuger er det et enkelt system av plastrør, skjøtekoblinger, grenrør, svingerør med 45 og 90 grader sving som er enkelt å montere med vanlig håndverktøy. Rørdiameteren er ofte 50mm. Dette gir mulighet for å skifte sentralstøvsugeren med en ny av et annet merke og å bruke det samme røropplegget. For sammenføyningene av rørdelene er det spesielt inne i vegger lurt å lime dem så de ikke løsner etter bruk. Limet vil også hindre at luft kommer inn i rørsystemet ved bruk.

Det finnes enheter med en spalte til montering mot gulvet, for eksempel under en kjøkkenbenk, der det er en hendel som åpner passasje til rørsystemet og starter motoren i sentralstøvsugeren. Denne gjør det hensiktsmessig å raskt fjerne rusk fra gulvet som er samlet med en kost.

Nilfisk sentralstøvsuger.

Fordeler med sentralstøvsuger[rediger | rediger kilde]

  • Motoren og støvkammeret kan gjerne være større, kraftigere og tyngre siden den er fastmontert.
  • Utblåsingslufta som inneholder noen mikropartikler og muligens «støvsugerlukt» føres ut av huset. Dette kan være av stor betydning for allergikere.
  • Det er lettere å dra med seg en litt lang slange enn å dra med seg en vanlig støvsuger under rengjøring.
  • Ved bruk høres susing av luft som passeres, men lyden fra støvsugermotoren høres mest der den er montert, gjerne i kjeller eller garasje.
  • Montert sentralstøvsuger øker verdien av boligen ved salg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sentralstøvsugeren ble oppfunnet i USA i 1869. De første sentralstøvsugerene hadde kobberrør. Omkring 1960 da PVC-rør ble en rimelig og enkel mulighet, økte utbredelsen av sentralstøvsugere. Installasjon av sentralstøvsugere har igjen vært økende siden omkring 1990. I 2010 er også fleksible rør blitt tilgjengelige. Noen av sentralstøvsugerne i dag har spesialfilter for allergi.

Se også[rediger | rediger kilde]