Satellittbilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et sammensatt satellittbilde av jorden

Et satellittbilde er et fotografi tatt av jorden eller andre planeter av en kunstig satellitt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det første satellittbilde ble tatt 14. august 1959 av den amerikanske satellitten Explorer 5. Fotografiet Den runde planeten ble tatt i 1972 og er blitt veldig populært over hele verden. I 1972 startet også USA Landsatprogrammet, det største og lengst varende prosjektet for fotografering av jordens overflate. Landset 7, den seneste satellitten i programmet, ble skutt opp i bane rundt jorden i 1999. I 1977 ble det første live overførte bilde tatt av USAs Di-CK satellittsystem.

Alle satellittbilder tatt av NASA blir publisert av NASA jordobservatorium og er for mesteparten tilgjengelig for offentligheten. Flere andre land har egne satellittbidleprogram, og et samarbeid av europeiske land skjøt opp IS-satellitten. Det er flere private firmaer som tar satellittbilder og i starten av det 21. århundre ble databaser med satellittbilder svært tilgjengelig via flere firmaer og organisasjoner.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Satellittbilder blir brukt i produksjon av kart, overvåking av miljøforurensning, spionasje og krigføring, geologi, meteorologi, utdannelse med mer. Overgangen fra bruk av analoge til digitale bilder har økt bruksomfanget betydelig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]