Sahel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Afrikakart med Sahel markert
Apebrødtrær i tørketida. Bilde fra Senegal.
Sahel er grønt i regntida. Bilde fra Mali.

Sahel er den biogeografiske og klimatiske overgangssonen som ligger mellom Sahara i nord og det sudanesiske savannebeltet i sør. Området har semiarid klima og strekker seg over hele det afrikanske kontinentet fra Atlanterhavet i vest til Rødehavet i øst. Det arabiske ordet ساحل, sahil betyr strand eller kyst, og en kan tenke på Sahel som den sørlige bredden for sandhavet i Sahara.

Sahel strekker seg over følgende områder: nordlige Senegal, sørlige Mauritania, sentrale Mali, nordlige Burkina Faso, det aller sørligste Algerie, Niger, sentrale Tsjad, sørlige og sentrale Sudan, de aller nordligste delene av Sør-Sudan, Eritrea, Etiopia, Nigeria, Kamerun og Den sentralafrikanske republikk.

Bredden på sonen varierer fra noen hundre kilometer til mer enn tusen kilometer. Landskapet er stort sett flatt og ligger mellom 200–400 moh. Det er noen få fjellområder med topper opptil 3000 moh. Klimaet er tropisk, men har markerte årstider. Gjennomsnittlig maksimumstemperatur er 33–36 °C og gjennomsnittlig minimumstemperatur er 18–21 °C. Årsnedbøren varierer fra 600 mm i sør til 200 mm i nord. Det meste av regnet kommer i sommermånedene mai–september. Deretter følger en seks til åtte måneder lang tørketid der trærne mister løvet og graset tørker inn.

Vegetasjonen er tørr savanne og busksteppe med et sammenhengende grasdekke. Vanlige busker og trær er akasier, Commiphora africana, Balanites aegyptiaca og Boscia senegalensis. De fleste grasartene er ettårige, og nesten alle har C4-fotosyntese. Noen få grasarter som vokser på fuktige steder, har C3-fotosyntese. I biogeografien regnes Sahel til Afrotropis.

Området er tynt befolket, og tradisjonelt har det meste av befolkningen vært nomader som flytter dyrene dit det finnes beite.

Kilder[rediger | rediger kilde]