Butterfly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Butterflysvømming

Butterfly er den nest raskeste av de fire svømmeartene som blir brukt i moderne konkurransesvømming.

Utgangsposisjonen for et butterflytak er en svømmer som ligger på magen med ansiktet i vannet, armene over hodet og bena samlet. En syklus begynner ved at overkroppen senkes ned i vannet, hvor armene samtidig forblir i overflaten. Armene trekkes så samtidig langs kroppen bakover til de er samlet inntil overkroppen. Takene er strake og rett over vannet med begge armene, som trekkes bakover og overkroppen løftes ved hjelp av bensparket. Man kommer til utgangsposisjonen og en ny syklus starter. Kroppen beveges i en bølge som starter ved brystet og går ned til tærne. Armene former et nøkkelhull under vann før de trekkes opp igjen til et nytt tak.

Normalt tas det to benspark i løpet av en syklus. Det første og kraftigste kommer når armene trekkes gjennom vannet for å komme opp av vannet, og det neste kommer for å puste. Bena ligger samlet og man tar også her spark som i crawlen, bare også her samtidig. Dtte kalles «kick».

Pusting under butterfly foregår enten til siden eller fremover der pusting på hvert tak, eller hvert andre tak, er det mest vanlige.