Arsenal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Krigsmateriell fra Napoleons hær utstilt ved Arsenalet i Kreml.
Denne artikkelen handler om det militære uttrykket. For andre betydninger, se Arsenal (andre betydninger)

Et arsenal (fra italiensk arsenale, opprinnelig fra arabisk, verksted) er et anlegg for konstruksjon, reparasjon, oppbevaring og utdeling av våpen og ammunisjon.[1] Et annet ord for arsenal er rustkammer.[2]

Et stort arsenal, som kan fornye materiellet til en stor armé, omfatter kanonfabrikk, vognfabrikk, laboratorium, ammunisjonsfabrikk, skytevåpenfabrikk, teltfabrikk og kruttfabrikk; i tillegg må anlegget ha store oppbevaringsfasiliteter, eller tøyhus. I mindre arsenaler kan fabrikkene være erstattet av verksteder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «arsenal». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 22. april 2017. 
  2. ^ Systems, eZ. «Erkebispegården - erkebispesete, lensherreresidens og arsenal / Om Rustkammeret / Rustkammeret». www.forsvaretsmuseer.no (norsk). Besøkt 22. april 2017. «I perioden ble militæret enerådende i Erkebispegården og anlegget redusert til et arsenal. Mot slutten av perioden avtok den militære bruken. Kong Christian 5 besluttet i 1686 at stiftsamtmannen skulle flytte ut slik at "Magazinhus kan vorde indrettet." Kongsgården ble fra 1686 bare et militært beredskapslager og oftest ble den omtalt som Arsenal eller Tøyhus. I 1680-årene ble den gamle hallbygningen i nord bygget om og fikk nå fire lave lageretasjer over hvelvene. Etter kort tid måtte bygningen forsterkes med seks større støttepillarer på utsiden. Hvelvrommene i bygningene på begge sider av porten ble benyttet til oppbevaring og krutt var kanskje det mest risikable de lagret der. Også i vest ble bygningene bygget om til magasiner og lavetthuset fikk påbygget en etasje.»  |kapittel= ignorert (hjelp)