Zuo Ci

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Zuo Ci (左慈) hevdes å være en semi-legendarisk skikkelse fra De tre rikers periode i kinesisk historie. Som beskrevet i romanen Beretningen om de tre kongedømmer var Zuo Ci en Taoist kjent under navnet Master Black Horn eller Mester Svarte Horn som ikke allierte seg med noen. Han holdt utrolige taoist krefter og var kjent for å være psykisk. Han studerte på Emeifjellet i Sichuan hvor han fant Boken om Magi.

Zuo var villig til å gi bøkene sine til Cao Cao av Wei hvis han ble en troende disippel av taoismen. Cao Cao responderte ved å si: «Ofte har jeg reflektert på denne veien og min skjebne, men hva kan jeg gjøre? Det er ingen til å opprettholde regjeringen». Da Zuo Ci foreslo Liu Bei anklaget Cao Cao ham for å være en av agentene til Liu Bei og truet ham. Zuo Ci gjorde åpent narr av Cao Cao i retten og Cao Cao fikk ham arrestert. Soldatene slo Zuo Ci voldsomt, men han falt i en dyp søvn og sov hele natten gjennom. Dette gjorde Cao Cao så sint at han beordret at Zuo skulle være uten mat, men dette gjorde bare Cao Cao enda sintere da Zuo Ci gladelig gikk syv dager uten mat og drikke. Etter dette kunne ikke Cao Cao finne på noe annet å straffe Zuo med. Da Zuo Ci dukket opp på en av Cao Caos banketter, testet Cao Cao ham ved å spørre ham om han kunne få tak i blant annet en drages lever, en peon og abbor fra Song elven. Zuo klarte å skaffe alt sammen, noe som gjorde Cao Cao enda mer mistenksom. Så tilbød Zuo Cao Cao en kopp med vin, som foreslo at Zuo skulle smake først. Zuo tok en stav og delte vinen i to. Så drakk han den ene halvdelen. Cao Cao eksploderte av sinne.

Som resultat av dette beordret Cao Cao at han skulle bli henrettet, men Zuo Ci hadde forsvunnet. Hundre mann som passet til den samme beskrivelsen av Zuo ble funnet, og Cao Cao beordret dem alle til å bli henrettet. Når de alle sammen var blitt henrettet steg det svart røyk opp fra dem som formet seg til et annet bilde av Zuo Ci, som forutså Cao Cao sin død. Denne forutsigelsen fant sted i 220 da Cao Cao døde av en mistenkt hjernesvulst.

Zuo Ci ble lagt til i det populære Beretningen om de tre kongedømmer videospillet Dynasty Warriors 5 grunnet stor etterspørsel, selv om Zuo Ci egentlig ikke tok del i kamp. I spillet blir han framstilt som en gammel mann som bruker en kortstokk og er i stand til å benytte seg av flere elementer som sitt våpen. Han er også statistisk sett den beste figuren i spillet (den andre er Lu Bu, tredje er Ma Chao, fjerde er Guan Yu og femte er Zhou Tai).